Sólyom és Orbán egy fejjel magasabb mindenkinél

Ismét kopott a politikusok renoméja, többségüknek már 30 pont alatti a rokonszenvmutatója. Kiemelkedik a listán Sólyom László és Orbán Viktor, 9-10 pont előnyük van a harmadik helyen álló Szili Katalinnal szemben, aki egyébként a legnépszerűbb kormánypárti politikus – néhány érdekesség a Szonda Ipsos által 2009 novemberében készített közvélemény-kutatásából.

Sokszor regisztrálhatták a közvéleménykutatók a politikusok megítélésének mélypontját. Az adatok értelmezésekor többször elhangzott a feltételezés: talán nem fordulnak el még jobban az emberek a közélet reprezentánsaitól.

Néha egy-egy hónap alá is támasztotta ezeket a reményeket, ha ritkán is, de előfordult, hogy emelkedtek a mutatók. Ezek azonban egyedi esetek voltak, a következő felmérés már ismét visszaesést mutatott.

Októbert követően a november is gyenge hónapja volt a politikusoknak, szinte mindenkinek romlott a megítélése. Az összesített értékelés minden korábbinál alacsonyabb: 28 pontos. Az év elejétől kezdve átlagosan 7 pontot vesztegetett el a politikai elit, ezen belül az őszi fogyatkozás személyenkénti átlaga 3 pont.

A százfokú skálán bemutatott pontszámok alapját a politikusokat minősítő iskolai osztályzatok jelentik. A választók szűkmarkúan osztogatják a jó jegyeket, a legtöbb ötöst Orbán Viktor kapta, ám őt is csak a lakosság 17 százaléka értékeli ennyire pozitívan.

Az utána következő Sólyom Lászlót 8, Navracsics Tibort és Bajnai Gordont 55 százaléknyian, a többieket még ennél is kevesebben osztályozták kitűnőre. Sokkal könnyebben adnak viszont egyes osztályzatot a választók, ebből leginkább az előző és a mostani kormányfőnek, Gyurcsány Ferencnek és Bajnainak jut (55, illetve 45 százalék értékelte őket ilyen szigorúan).

Sokat mond a politikusok renoméjáról, hogy a legtöbb ötöst begyűjtő Fidesz-elnöknek is bőven kijut az egyes érdemjegyből is, sőt abból kap nagyobb arányban (24 százalék kritikus ennyire vele szemben.) A legkevesebb elégtelent Sólyom Lászlónak adták az emberek: 17 százalék ítélete nagyon negatív.

A köztársasági elnökben sem egyeznek ki azonban a két térfél hívei, relatíve magas pontszáma és első helyezése alapvetően a népes Fidesz-tábornak köszönhető, annak, hogy tőlük 62 pontot kap. A párthovatartozásukban bizonytalankodók 43 pontra értékelik, az MSZP hívei 33 ponttal illetik. (Szonda Ipsos)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.