Sólyom az AB-hez fordult

Sólyom László az Alkotmánybírósághoz fordult két, az év végén elfogadott jogszabály-módosítással kapcsolatban. Álláspontja szerint ugyanis az Országgyűlés alkotmányellenesen módosította egyszerű többséggel a közoktatási törvény egyes elemeit, holott azt csak kétharmados többséggel lehetett volna megtenni.

A másik, általa alkotmányellenes szabályozásnak ítélt jogszabály-módosítás a a magánnyugdíj-pénztárak átalakítására vonatkozik. E változtatás részletesen szabályozza a magánnyugdíjpénztárak átalakítását, ennek értelmében 2013 januárjától a mostani pénztártagok már új típusú, üzleti alapon működő magán-nyugdíjbiztosító részvénytársaságok ügyfelei lesznek. A törvény elfogadása ellen érvelők azt állították, hogy az átalakítás „lopakodó privatizációt" jelent.

A Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye emlékeztet arra, hogy a törvény a magánnyugdíj új rendszerét kívánja létrehozni, megszüntetve a jelenleg működő magánnyugdíjpénztárakat. A pénztártagok egyéni számlán nyilvántartott követelése ugyan érintetlen maradna, de az új rendszerben a biztosítottak nem szólhatnának bele a magánnyugdíj-biztosító döntéshozatalába, és szűkül az igénybe vehető szolgáltatások közötti választás lehetősége is. Sólyom László szerint a magánnyugdíjrendszer hosszú távon fenntartható, átlátható működése közérdek, de az érintetteknek az alkotmány alapján lehetőséget kell kapniuk a kötelező társadalombiztosításba való visszalépésre, ha úgy érzik, hogy a változások aránytalanul hátrányosan érintik őket.

Az államfő indítványában leszögezi: a magánnyugdíjpénztár tagjainak jogai az alkotmány értelmében tulajdonnak tekintendők. A tulajdon alkotmányosan korlátozható, de csak akkor, ha a korlátozás arányban áll az azt szükségessé tevő közérdekkel. Miután a törvény a társadalombiztosításba való visszalépés lehetőségét nem biztosítja, a köztársasági elnök szerint az sérti az alkotmány által védett tulajdonhoz való jogot.

A Fidesz elnöksége december 17-én arra kérte az államfőt, fontolja meg előzetes normakontroll kérésének lehetőségét az Alkotmánybíróságnál az új magánnyugdíj-biztosítási rendszerről szóló törvénnyel kapcsolatban. Szijjártó Péter, a párt elnöki stábjának vezetője közölte: egy Fidesz-kabinet meg fogja szüntetni azt a "tarthatatlan helyzetet", hogy az embereket kizárják a saját, nyugdíjcélú megtakarításaik feletti rendelkezésből.

MSZP: az államfő egyoldalúan közelíti meg a magánnyugdíjrendszer kérdését

Az MSZP tudomásul veszi a köztársasági elnök döntését, de a fenntartja, a törvényjavaslat koherens és kezeli a mai magánnyugdíjrendszer bizonytalanságait, kockázatait. Keller László, az MSZP parlamenti képviselője az MTI-nek hétfőn azt mondta: az államfő egyoldalúan közelíti meg a magánnyugdíjrendszer kérdését.

Ezzel kapcsolatban a szocialista politikus kiemelte, hogy a pénztártagok tulajdonjoga a jelenlegi rendszerben sem érvényesül, a döntéshozatalban nem tudnak valódi tulajdonosként részt venni, nem tudnak valódi tulajdonosi jogosítványokat gyakorolni. Emellett azonban - fűzte hozzá - semmiféle kockázatvállalás nem kapcsolódik a tulajdonosi joggyakorláshoz, a törvény kockázati oldalról nem ír elő kötelezettséget. Keller László szerint Sólyom László a döntésekor ezt figyelmen kívül hagyta.

Az államfő másik kifogásával kapcsolatban, amely szerint a magánnyugdíjpénztári tagoknak az alkotmány alapján lehetőséget kell kapniuk a kötelező társadalombiztosításba való visszalépésre, ha úgy érzik, hogy a változások aránytalanul hátrányosan érintik őket, Keller László azt mondta: az állami nyugdíjrendszerbe visszalépés lehetőségét nem a tulajdonosi, hanem az ellátás igénybevételének oldalról kell biztosítani, és erre korábban is lehetőséget adtak más törvények. Kiemelte: legutóbb is lehetőséget kaptak a visszalépésre azok, akiknek a felhalmozásai nem értek el megfelelő mértéket a belépés és a nyugdíjba menetel közötti időszakban.

Arra a kérdésre, hogy mi tesz az MSZP az Ab döntése után, a szocialista politikus azt válaszolta, ez attól függ, mikor hozza meg a döntését a testület és lesz-e ideje az Országgyűlésnek korrigálni a törvényjavaslatot, ha szükséges.

 

 

 

 

Sólyom az AB-hez fordul
Sólyom Lászlónak alkotmányos aggályai vannak az újjlenyomatok átadásával
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.