Sólyom: teljesen alkotmányos Bajnai megválasztása

Semmilyen alkotmányos kifogás nem emelhető Bajnai Gordon kormányfővé választása ellen - jelentette ki Sólyom László, miután hivatalában fogadta az új miniszterelnököt. Az államfő feltett szándéka, hogy együttműködjön az új kormánnyal, de továbbra is jobbnak tartaná az előrehozott választásokat. Sólyom kiemelte: nincs alkotmányos lehetősége, hogy feloszlassa a parlamentet.

Az új miniszterelnök, Bajnai Gordon megválasztása ellen semmiféle alkotmányos kifogás nem emelhető - jelentette ki Sólyom László köztársasági elnök szerdán Budapesten, miután megbeszélést folytatott Bajnai Gordon miniszterelnökkel a Sándor-palotában.

Sólyom László és Bajnai Gordon. Az új kormányfő első teljes hivatali napja a Sándor-palotában kezdődött
Sólyom László és Bajnai Gordon. Az új kormányfő első teljes hivatali napja a Sándor-palotában kezdődött

A köztársasági elnök - mint intézmény - úgy viszonyul az új kormányhoz, ahogy ez alkotmányosan szükséges. "Feltett szándékom, hogy ellátom minden alkotmányos kötelezettségemet, és ellátom azt a kötelességet is, hogy az államfő együttműködik a kormánnyal" - fogalmazott Sólyom László. Hozzátette azonban: az ország érdekében szerencsésebb megoldásnak tartotta volna az előre hozott választásokat. Sólyom László kiemelte azt is: a köztársasági elnöknek nincs alkotmányos lehetősége arra, hogy feloszlassa a parlamentet.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.