Súlyos és díszes szavak Antall sírján

Minden ötödik évben újra eltemetjük Antall Józsefet - írja a néhai miniszterelnök halálának évfordulója alkalmából Sólyom László, aki nem látja jelét annak, hogy a kerek évfordulók közt bárkinek hiányozna a néhai miniszterelnök. Most, az újabb kerek évfordulón Gyurcsány Ferenc és Boross Péter is "súlyos és díszes szavakkal" emlékezett Antall Józsefre.

Sólyom: egykori ellenségei is elismerik...

Antall József hajlandó volt közvetlen politikai céljait és a pártérdekeket is háttérbe szorítani, hogy a rendszerváltás minősége érdekében megbízható, teherbíró alkotmányos jogrend alakuljon ki Magyarországon Sólyom László szerint. A köztársasági elnök erről a Magyar Nemzet mai emlékszámában ír,  Antall József miniszterelnök halálának 15. évfordulója alkalmából. Sólyom László írásában kiemelte: Antall József a maga és kormánya becsületéhez sem engedett nyúlni: perre ment a minisztériumait általában korrupcióval vádoló kijelentés miatt. Az államfő megfogalmazása szerint minden ötödik évben újra eltemetjük Antall Józsefet. "Súlyos és díszes szavak márványtömbjei rakódnak sírján egyre magasabbra: csak ki ne jöjjön!". Mint írta, nem látja jelét annak, hogy a kerek évfordulók közt bárkinek hiányozna a miniszterelnök. Kiemelte: ma már egykor halálos ellenségei is elismerik, ám ezzel adták át leghatékonyabban a múltnak. "Azt mondják: államférfi volt, de korszerűtlen; egy letűnt kor és osztály utolsó, kiváló reprezentánsa. Azaz nem lehet folytatása" - írja az elnök. Sólyom szerint ma legjobban a perspektíva, a széles horizont, a hosszú távú gondolkodás hiányzik, mert ezek helyett rögtönzés követ rögtönzést, minden lépésnek a teljes győzelem vagy a totális vereség a tétje.

Gyurcsány: szilárd értékrendjével...

Gyurcsány Ferenc közleményben emlékezett meg Antall Józsefre, kivételesnek nevezve a néhai miniszterelnök munkásságát, "hiszen nem kell évtizedeket várnunk, hogy kimondhassuk: olyan államférfi kortársai lehettünk, akinek példamutató felelősségtudata, elkötelezett demokratizmusa és hiteles konzervativizmusa nyilvánvaló. Nem kellett hosszabb időnek eltelnie, hogy felismerjük, miniszterelnökségével a harmadik Magyar Köztársaság, a modern magyar demokrácia számára teremtett mértéket". Életművének befejezetlenségével együtt maradandót alkotott - olvasható a miniszterelnök közleményében -, az ő vezetésével vált Magyarország független, szabad, demokratikus országgá, amit Európa és a szabad világ feltétel nélkül elismer és befogad. Egy félelmetesen gyorsan változó világban teremtett stabilitást szilárd értékrendjével és megfontolt döntéseivel. A rendszerváltás sokszor irreális várakozásait kellett a valósághoz igazítania, és egy sor nehéz, de szükséges átalakítást kellett levezényelnie. Mégis, bátran vállalta az ország vezetését a magyar történelem egyik legnehezebb, egyben legfelemelőbb pillanatában. Eközben mindvégig hű maradt meggyőződéséhez, kikezdhetetlen tisztességgel képviselte elveit, ahogyan hazánk érdekeit is

Boross: mélységes magyarsággal...

Antall József a magyar sors küldötte volt - emlékezett a 15 évvel ezelőtt elhunyt kormányfőre Boross Péter, az MDF országgyűlési képviselője pénteken, a fővárosi Fiumei úti temetőben. A volt miniszterelnök sírja mellett tartott megemlékezésen Boross Péter arról beszélt, hogy Antall József mélységes magyarsággal és hazaszeretettel vállalta mindazt, amit a történelem rárótt. Vállalta, pedig tisztában volt a körülményekkel, hogy milyenek az ország gazdasági és történelmi viszonyai - fűzte hozzá. Az MDF-es politikus a miniszterelnök halála óta eltelt időszakot úgy jellemezte, hogy ma már nemzetközi színtéren is fejet hajtanak Antall József előtt, aki sokak véleménye szerint helyet biztosított magának abban a lelki panteonban, amelyben azok vannak, akik a nemzet felemelkedéséért küzdöttek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.