Soltész is a Norvég Alap ellen hergelt

Megszólalt Orbán magyar hangja: Soltész Miklós rákos gyerekekkel kampányolt és egy leszbikus szervezetet pécézett ki magának.

A mindennapi gyógyszeres kezelés mellett fontos a lelki oldal is, ami évtizedekig háttérbe szorult Magyarországon, de egyre többen észreveszik, hogy akár a hit, a vallásosság, akár a civil szervezetek ereje mennyire sokat segíthet a gyógyulásban - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára hétfőn Zalaszabarban.

Soltész Miklós a daganatos betegségből gyógyuló gyermekek táboroztatását segítő civil szervezetek támogatásáról és értékteremtő munkájáról adott tájékoztatást a Gyógyuló Holnapocska tábor nyílt napján.

Arról is beszélt, hogy az állam által a minisztérium keretein belül működtetett Nemzeti Együttműködési Alap az idén 365 millió forint támogatást nyújtott 525 pályázónak hasonló táborok szervezésére.

Az államtitkár közölte: ezzel szemben a "jogosan nagy vihart kavart" Norvég Alap az idén 136 pályázót támogat 1,3 milliárd forint értékben, vagyis negyedannyi helyre négyszeres összeget juttatott.

Hozzátette, "katasztrofális és rossz ez a rendszer", amelyben - a magyar állam támogatásaival összehasonlítva - a Norvég Alapon keresztül "sokszor teljesen feleslegesen, külföldi civil szervezetek befolyása alatt álló szervezeteket támogatnak". Példaként említette, hogy egy leszbikus szervezetet 20 millió forinttal támogatott az alap.

"Nem véletlen, hogy a magyar kormány felvette ezzel szemben a küzdelmet" - mondta, hozzátéve: a 2014-20-as tervezési időszakban "biztos, hogy teljesen másképp fogunk ehhez hozzáállni". Nem lesznek ilyen kirívó aránytalanságok, "nem olyan civil szervezeteket fogunk támogatni, amelyek az értéktelenséget, felesleges dolgokat közvetítik" - fogalmazott.

Kérdésre válaszolva Soltész Miklós kifejtette: jelenleg csaknem 60 ezer civil szerveződés működik Magyarországon, ezek együttesen mintegy 40 milliárd forint támogatáshoz jutnak különböző forrásokból. Hangsúlyozta, hogy a jövőben nagyobb hangsúlyt kell kapniuk a családokkal foglalkozó, illetve a gyógyító tevékenységeket segítő civil szervezetek támogatásának.
Kitért arra is, hogy az európai uniós pénzeket "nem ajándékként kapjuk, ez jár, mint a többi tagállamnak is". Közölte, beleszólásunk kell, hogy legyen abba, hogy azok a civileknek szánt pénzek, amelyeket az EU-ból, a norvég vagy a svájci alapból kapunk, "tényleg jó helyre menjenek, jól hasznosuljanak".

Szabadics Zoltán, a Holnapocska Tábor alapítója a tájékoztatón arról számolt be, hogy harmadik éve nyaraltatnak a budapesti gyermekklinika közreműködésével daganatos betegségből gyógyuló gyerekeket. Ezúttal 25 iskolás korú fiút és lányt látnak vendégül egy hétig, s most először olyan gyerekek is vannak köztük, akik elhozhatták a testvérüket is.

Hozzátette, hogy a gyerekek éveken át tartó gyógykezelése után ezek az élmények is hozzásegítik őket ahhoz, hogy "visszatérhessenek abba a környezetbe, amelyből a betegség kiszakította őket". Úgy fogalmazott: a társadalmi felelősség alapján mindenkinek lehetősége van arra, hogy önkéntesként, "akár egy tálca süteménnyel" vagy bármilyen más segítő tevékenységgel hozzájáruljon ahhoz, hogy ezek a gyerekek minél hamarabb egészséges tagjai legyenek a társadalomnak.

Garami Miklós, a Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekklinikájának főorvosa is megerősítette: csak a gyógyszeres kezelés nem elég a gyógyuláshoz. Ahhoz, hogy "teljes értékű gyereket adjunk vissza" - márpedig tíz gyerekből nyolcat meg lehet gyógyítani -, már a betegség diagnózisával együtt meg kell kezdeni a testi, lelki, szellemi rehabilitációt, amelynek kiváló helyszíne a zalaszabari tábor - tette hozzá.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.