Sokkoló ukrán blokád Tiszaújlaknál

Blokád alá vonták szerdán a Tiszabecs-Tiszaújlak határátkelő helyet az ukrán oldalon: ukránok autókkal állták el az utat, emiatt se ki-, se belépni nem lehetett a határon. Azt nem tudni, hány magyar állampolgár rekedt a túloldalon, csak annyit, hogy a magyar határrendészek mindenkinek azt tanácsolják, válasszon másik átkelőt, például a záhonyit vagy a beregsurányit.

Az ukránoknak a blokád volt a válaszuk arra, hogy a magyar határrendészek január 31-étől mindenkit ellenőriznek és visszafordítanak a határról, akiről kiderül, hogy fél év alatt 90 napnál többet tartózkodott hazánkban. A hatályos nemzetközi szerződések alapján fél éven belül legfeljebb kilencven napot tartózkodhat Magyarországon az, aki turistaként látogat ide.

Eddig ezt szúrópróbaszerűen ellenőrizték a határon, január 31-e óta azonban mindenkit, még a kishatár-átlépővel rendelkezőket is, ugyanis felállították a határregisztrációs rendszert, amely ezt automatikusan elvégzi. Emiatt óriási a felháborodás az ukrán oldalon - közölte Fedor Rita, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője.

Hozzátette: ukrán kollégáik arról tájékoztatták őket, hogy a blokád résztvevőit a rendőrség biztosítja, még nem tudni, mikor kezdik az oszlatást. Záhony és Beregsurány túloldalán is voltak hasonló próbálkozások, de ott sikerült megakadályozni a blokádot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.