Sokkoló állapotok a magyar börtönpszichiátriákon

Leromlott állapotú épületeket, kevés ápolót és idős orvosokat találtak Szabó Máté ombudsman munkatársai, akik előzetes bejelentés nélkül vizsgálták a büntetés-végrehajtás intézményeiben a fogyatékossággal élő fogvatartottak körülményeit. A vizsgálat eredményeiről pénteken tájékoztatta az MTI-t az Országgyűlési Biztos Hivatala.

A közlemény szerint zsúfoltság nincs, ám a helyzet korántsem kielégítő. Az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI) Szabó Máté munkatársai az egyik épületet rendkívül leromlott állapotban találták, a másiknak a felső szintjét felújították. Az intézetet több mint 110 éve építették, a kormány régóta tervezi, hogy egy új épületbe költözteti. Odabent 18-20 ágyas kórtermekben élnek a kényszergyógykezeltek, az előzetesen letartóztatottak, vagy elítéltek. A nyolcból négy kórteremben van ugyan biztonsági kamera, de az rossz minőségű. A felnőtteket és a fiatalkorúakat csak együtt tudják elhelyezni.

A korábbi tanfolyamok, képzések már megszűntek, jelenleg csak egy szakkör működik, miközben a Kínzás és az embertelen vagy megalázó büntetések és bánásmód megelőzésére létrehozott európai bizottság ajánlása szerint a gyógyszeres kezelésen túl terápiás és más tevékenységeket is biztosítani kellene. Ehhez képest a testmozgásra egy pingpong-asztal ad lehetőséget, az egyik épület kórtermeiben nincs konnektor, televíziót csak a közösségi helyiségben lehet nézni. Az épületek nem akadálymentesek, miközben testi fogyatékkal élőket is gondoznak az intézetben. Az IMEI-ben volnának üres ápolói státuszok, de a létszámstop miatt ezeket nem lehet betölteni. További probléma a főigazgató szerint, hogy az orvosok, pszichológusok átlagéletkora 70-75 év.

A Büntetés-végrehajtás Központi Kórházában, Tökölön vannak liftek, a főigazgató szerint a mellékhelyiségek és a zuhanyozók akadálymentesek, bár nincs külön WC a mozgáskorlátozottaknak. Egy nyolc évvel ezelőtti ombudsmani ajánlás után kialakítottak egy sétaudvart, azonban ez a mostani tapasztalatok szerint igen kicsi, ketrecszerű, eredeti rendeltetésére nem alkalmas.

A tököli kórházban nem tudják fogadni az IMEI-be pszichiátriai kezelésre beutalt fogvatartottakat, mert nincs ehhez megfelelő szakemberük, és nincs elegendő kapacitásuk. A főigazgató a gondok között említette, hogy a fogvatartottak jelentős részének nincs közgyógyellátásra jogosító kártyája, egyes segédeszközök ingyenes beszerzésére pedig csak az elítélt jogerős ítélete után van lehetőség - olvasható a közleményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.