'Sokkal tervezettebb lesz az idei tüzijáték'

Az összefogás jegyében született az augusztus 20-i ünnep forgatókönyve, több mozzanat is az árvízkárosultak megsegítéséről szól - hangsúlyozta Nagy Anna kormányszóvivő.

Elmondta, hogy Magyarország Tortája 2010-ben szilvagombóc torta - egy veresegyházi cukrász alkotása - lesz. Az 1000 szeletes finomságot az augusztus 20-i ünnepségre a fővárosba érkező árvízkárosult gyerekek kóstolhatják meg elsőként, akiknek "szükséges, hogy most valami édeset is kapjanak". A kormányszóvivő hozzátette, hogy az Együtt az Ország! elnevezésű rendezvényen 500 árvízkárosult gyermeket látnak vendégül egész napos programokra. Szavai szerint az augusztus 20-i ünnep "dallamokkal, ízekkel és illatokkal" teli lesz, és nem az állam, hanem az "ország ünnepel majd együtt".

Lévay Sylvester Grammy-díjas vajdasági magyar zeneszerző augusztus 20-ra komponált szerzeményét, Az összefogás dalát több magyar énekes, mások között Szinetár Dóra, Bebe, Csík János, Csipa, Rúzsa Magdi, Bereczky Zoltán és Zséda adja elő. A zeneszerző a sajtótájékoztatón elárulta, hogy a dalt 1991-ben Los Angelesben írta, eddig a fiókjában őrizte, most viszont felajánlotta az árvízkárosultak megsegítésére. A dal szövegét Szomor György írta. A kormányszóvivő elmondta, hogy a dalból videoklip is készült, a televízióban és a rádióban látható-hallható szerzemény végén telefonszámot is közölnek, amelyet ha a hallgatók és a nézők felhívnak, azzal az árvízkárosultakat támogathatják. A tűzijáték ideje alatt gyertyákat gyújtanak, és a gyertyák eladásából összegyűlő összeget is az árvízkárosultaknak juttatják el.

A tűzijáték idén is "nagyon szép lesz", látványban nem marad el a megszokottól, viszont "sokkal megtervezettebb" lesz. Három uszályról lövik ki a rakétákat, nem a hidakról és a Citadelláról - közölte Farkas Mihály, a szombathelyi Kopula ,96 Kft. tulajdonosa. Tájékoztatása szerint azért ajánlották fel az esemény megszervezését a kormánynak, hogy az "embereknek megmaradjon az igazi ünnep, a látvány és az élmény". Az idei tűzijáték az "önmérséklet és a visszafogottság szimbóluma lesz" - tette hozzá.

A programok 9 órakor kezdődnek a Kossuth Lajos téren Magyarország nemzeti lobogójának ünnepélyes felvonásával. A Hősök terén tisztavatás és katonai bemutató, az Oktogon és a Hősök tere között katonazenekarok, hagyományőrzők és a Magyar Köztársaság Nemzeti Lovas Díszegységének felvonulása szórakoztatja majd a közönséget. A Lajta hadihajó avatása és hajós felvonulás 15 órakor kezdődik a Duna Lánchíd és az Árpád-híd közötti szakaszán, 17 órától ünnepi szentmisén és a Szent Jobb-körmeneten vehetnek részt az érdeklődők a Szent István téren. A liturgiát Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke vezeti. A Szabadság-híd és a Margit-híd közötti rakpartszakaszon 20 óra 55 perckor közös gyertyagyújtás lesz az Összefogás Dalára, majd a tűzijáték és világzenei koncertek zárják a programokat.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.