Sokba kerülhet, ha óvatlanul átvágnak egy gázvezetéket

Három hónap alatt a tűzoltókat száz alkalommal riasztották gázvezeték sérülése miatt. A katasztrófavédelem mindenkit fokozott óvatosságra int, s arra figyelmeztet: könnyen büntetőügy lehet belőle, ha például a földmunkák sorát átvágnak egy vezetéket.

Június óta a tűzoltóknak mintegy száz olyan esetnél kellett beavatkozniuk, amikor valamilyen munkavégzés során gázvezeték sérült meg. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közleményben hívja fel a figyelmet arra, hogy a többségében emberi mulasztás miatt keletkező károk a szabályok betartásával és nagyobb figyelemmel megelőzhetőek. Petróczi Tímea szóvivő ugyanakkor jelzi: indokolt esetben a tűzoltó-parancsnokság köteles feljelentést tenni a rendőrségen, a károkozás következménye pedig  súlyosabb esetben több évig terjedő szabadságvesztés is lehet.

Az utóbbi időszakban az ilyen jellegű események száma rohamosan nőtt, és csak augusztusban majdnem ötven káresethez riasztották a katasztrófavédelmi egységeket. A vizsgált három hónap alatt a gázvezetékek sérülése miatt több mint 850 tűzoltónak kellett kivonulnia, ehhez 220 gépjárművet vettek igénybe, s mintegy hatszáz ember ideiglenes kitelepítésére volt szükség.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ilyen káresetek döntő többsége emberi mulasztásra vezethető vissza, például a földmunkák során nem kellő körültekintéssel járnak el. Leggyakrabban ilyen esetek fordultak elő, amelyek oka lehet, hogy a földmunkát végző cég vagy személy nem szerzi be a területre vonatkozó közműtérképet. De az sem számít kivételesnek, hogy fűnyíróval vágják el a földből kiálló gázcsonkot.

A káresetek nagyobb körültekintéssel tehát megelőzhetőek, és ehhez elég lehet, ha a közműtérkép alapján tájékozódnak, s gázvezeték közelében fokozott óvatossággal járnak el. Az OKF ezzel kapcsolatban arra is figyelmeztet, hogy a vezetékek egyméteres körzetében csak kézi szerszámokkal szabad dolgozni.

A gázvezeték-sérülés miatt keletkező károk felszámolása számottevő többletkiadást jelent a riasztott tűzoltóság számára, hiszen tavaly március óta csaknem 350 esetnél kellett beavatkozni, s minden alkalommal helyszíni intézkedésekre volt szükség.

Az OKF adatai szerint az esetek kétharmadánál merült fel valamilyen bűncselekmény gyanúja, ezért a rendőrség vagy a katasztrófavédelem feljelentést tett. Az eljárás többnyire még folyamatban van, de négy ügyben már megtörtént a vádemelés, egy főt pedig a szabálysértési hatóság figyelmeztetésben részesített.

Az események mögött túlnyomórészt gondatlanság áll, és az egyértelműen emelkedő tendencia miatt az OKF a hatályos jogszabályok módosítását tartja szükségesnek. Ennek érdekében az érintett hatóságokkal egyeztetéseket kezdeményeztek, s a változtatások elsődleges célja a rendkívüli események megelőzése, valamint az esetleges szankciók visszatartó erejének növelése.

Tavaly egyébként mintegy hatszáz tűzoltót készítettek fel a gázvezetékek sérülése miatt bekövetkező havária-helyzetek szakszerű elhárítására. A hatórás elméleti és gyakorlati oktatás egy olyan tanpályán folyt, amely az országban – méretét és technikai felszereltségét tekintve – egyedülálló, és hűen modellezi a gáziparban ténylegesen előforduló helyszíneket, berendezéseket és eszközöket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.