Sokba kerül a visszaállamosított tűzoltóság

Tavaly átalakult a katasztrófavédelem, például a hivatásos önkormányzati tűzoltóságot állami irányítás alá vonták. A korábbinál nagyobb figyelmet szentelnek a megelőzésnek is, s ezt szolgálja, hogy a szervezet vezetője felel a beavatkozások összehangolásáért.

December 1-je óta - a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője azóta koordinálja kormánymegbízottként a téli időszakra történő felkészülést – több mint 450 embert mentettek meg a kihűléstől – közölte egy csütörtöki sajtóbeszélgetésen Bakondi György főigazgató. Beszámolt arról is, hogy 153-an szenvedtek szén-dioxid-mérgezést, 126 főnek pedig ahhoz nyújtottak segítséget, hogy időben orvoshoz jussanak. Azóta mintegy ezren szenvedtek balesetet, és azért szorultak ellátásra.

A beavatkozó erők közül a hivatásos katasztrófavédelem – a tűzoltóság – 4035 fővel és 849 technikai eszközzel, a rendőrség 1378 fővel és 628 technikai eszközzel, a karitatív szervezetek 2827 fővel és 466 technikai eszközzel, a polgárőrség 894 fővel, az Országos Mentőszolgálat 2801 fővel és 1272 technikai eszközzel, a közútkezelő 11 és fél ezer fővel és 9854 technikai eszközzel, az egyéb szervezet 3019 fővel és 820 technikai eszközzel vett részt a beavatkozásokban. A közreműködő szervezetek összességében több mint 26 ezer személyt és csaknem 14 ezer eszközt vetettek be – emelte ki a főigazgató.

Hófúvás 65 helyen alakult ki az országban, s emiatt 620 jármű akadt el, az utasokat a tűzoltók kimentették, illetve megfelelő ellátásban részesítették. Egy alkalommal vasúti szerelvény akadt el, amely a beavatkozás után folytathatta útját.

Bakondi tábornok elmondta, hogy december eleje óta három olyan település volt, amelyet a hó átmenetileg elzárt a külvilágtól, és ez mintegy ötszáz embert érintett. Körülbelül húsz út vált rövidebb ideig járhatatlanná, további 17-et a közútkezelő döntése alapján zártak le.

Az áram-, gáz- vagy vízszolgáltatásban 14 településen, illetve településrészen voltak zavarok, s ezt leszakadt vagy elfagyott vezeték okoztak. A szolgáltatás átmeneti – többnyire csak néhány órás – kiesése 4741 fogyasztói helyet érintett.

Önkormányzati helyett állami

A katasztrófavédelmi szervezetet tavaly alapjaiban átalakították – emelte ki Bakondi. A legfontosabb változás talán az, hogy a múlt század kilencvenes éveiben önkormányzati kézbe adott tűzoltóságot ismét állami irányítás alá helyezték. A helyhatóságoktól csaknem 250 ingatlant vett át a katasztrófavédelem, és ezek könyv szerinti értéke körülbelül 17 milliárd forint.

Az OKF kezelésébe került mintegy 1500 különböző jármű is, amelyek átlagéletkora 13 év; a legfiatalabbak nyolc-kilenc esztendősek, de 22 éves autó is van köztük. A fenntartást nehezíti – hangsúlyozta a tábornok –, hogy 41 féle tűzoltófecskendőt és 23 féle vízszállító járművet üzemeltetnek, így a személyzet kiképzése, illetve az alkatrészek beszerzése sem egyszerű feladat.

A múlt egyik súlyos öröksége, hogy a javításra korábban alig költöttek, ezért a 2011-es összeg tízszeresét, 3,7 milliárdot fordítottak erre a célra tavaly – mondta Bakondi. Ugyanakkor csaknem ötven jármű felújítását már részben elvégezték vagy az idén tervezik, ez további kétmilliárdos kiadást jelent. A cél a tábornok szerint az, hogy a jelenlegi eszközpark élettartamát meghosszabbítsák 10-15 évvel, és addig hazai gyártású járművek üzembe helyezésével egységesíthetik a gépkocsiparkot. A Heros Zrt. egyelőre Reanult alvázra készít felépítményeket, de később esetleg a Rába állíthat majd elő megfelelő járműveket.

Az OKF sokat költ a laktanyákra is: karbantartásra eddig 241 milliót fordítottak, húsz helyen hatszázmillióból felújítást terveznek, míg három új létesítményre csaknem kétmilliárdot terveznek.

Bakondi a tavalyi év eredményeként említette, hogy több mint hétezer tűzoltó kapta meg az uniós csatlakozástól 2007-ig ki nem fizetett túlórapénzét, ami majdnem hétmilliárd forint volt. A tiszthelyettesek emellett 2012 januárja óta havi 14 ezer forint kiegészítő juttatásban és részesülnek, és ezt ebben az évben is biztosítják a számukra.

Ellenőrzésekkel a nagyobb biztonságért

Tavaly csaknem hetvenezer esetben riasztották a tűzoltóságot, s tűz – különösen a szabadban pusztító tűzesetek – miatt az egy évvel korábbihoz képest 18 százalékkal több esetben kellett vonulniuk, negyedével kevesebb volt viszont a műszaki mentések száma. Bakondi kiemelte, hogy márciusban az erdőtüzek, júliusban a viharos időjárás okozott gondot. Az összesen 37 ezer tűz közül egyébként 1330-nál volt ok arra, hogy a körülmények tisztázása érdekében vizsgálatot indítsanak.

A katasztrófavédelem apparátusa majdnem húszezer tűzvédelmi ellenőrzést hajtott végre, ezek nyomán 5480 hatósági felhívás született, 2442 esetben kötelezést adtak ki, 2153 alkalommal tűzvédelmi bírságot szabtak ki.

A polgári védelmi szakterület több mint 2700 települést és mintegy 17 ezer kockázati helyszínt vizsgált meg a települések veszélyességi besorolása, a vízelvezető árkok és az út menti fák állapotának felmérése kapcsán.

Korábban 169 veszélyes üzem szerepelt az OKF nyilvántartásában – csak az uniós szabályok szerint veszélyesnek minősülő cégek tartoztak e körbe –, a szabályozás azonban változott, és valamennyi olyan vállalkozás bekerült az adatbázisba, amely a lakosságra veszélyes anyagokkal dolgozik – mondta el Bakondi. Az iparbiztonsági hatóság valamivel több mint kétezer ellenőrzést hajtott végre ezekben, ami tízszer több, mint egy évvel korábban. Az üzemekben 44 rendkívüli esemény történt, és az ilyenkor minden esetben lefolytatott hatósági szemlék során bírságot szabtak ki, súlyosabb esetben teljesen vagy részlegesen megtiltották a tevékenység folytatását.

Tavaly negyvenezer veszélyes közúti, vasúti és vízi szállítmányt ellenőriztek, emellett nyolcszáz telephelyen 2600 esetben jártak az iparbiztonsági hatóság munkatársai. A feltárt szabálytalanságok miatt több mint félezer alkalommal kellett valamilyen intézkedést tenni. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.