Sokat buktatott a tanár - kirúgták

A hetedik osztályba járó diákok több mint a felét megbuktatta vagy csak kettest adott nekik kémiából a balatonszárszói általános iskola igazgatója. Felmentették, és a munkaügyi bíróság előtt is pert vesztett.

A huszonhét fős hetedik osztály több mint felét megbuktatta vagy kettes osztályzatot adott nekik kémiából, egy tanulót nem engedett javítóvizsgázni a balatonszárszói általános iskola igazgatója. Felmentették, és a bíróság is a munkáltatónak adott igazat – adta hírül a Sonline Somogy megyei hírportál.

Több szülő tett panaszt, de a tantestület tizenöt tagja is beadványt terjesztett elő az iskolavezető ellen, akit a település képviselő-testülete oktatási szakértők véleményének kikérése után leváltott. A lépés jogszerű volt: hosszas pereskedés után nemrég adott igazat az önkormányzatnak jogerősen a Kaposvári Törvényszék, helybenhagyva az első fokon eljáró Kaposvári Munkaügyi Bíróság döntését.



A balatonszárszói képviselő-testület a 2010 és 2015 közötti időszakra bízta meg a menesztett igazgatónőt a helyi általános iskola igazgatói teendőinek ellátásával, egyben biológia, kémia és egészségtan szakos tanárrá nevezte ki. Első tanévének befejezését követően több szülő panaszt tett az önkormányzatnál, mert úgy látták, a hetedik osztály huszonhetes létszámához képest túlságosan magas a kémiából megbukó, vagy elégséges osztályzatot kapó diákok aránya: heten kaptak elégtelent, nyolcan kettest anélkül, hogy a tanév során gyermekeik tanulmányi eredményével kapcsolatos gondokról érdemjegyekkel, vagy tanári figyelmeztetéssel tájékoztatást kaptak volna.

A tanár öt hetedikes tanulót egyetlen félévi érdemjegy alapján osztályozott év végén. Panaszt tett E. Zsolt ugyancsak hetedik osztályos tanuló szülője is, ez a diák fizikából bukott meg anélkül, hogy javítóvizsgát tehetett volna.

A szárszói önkormányzat, majd a megyei kormányhivatal is közoktatási szakértőt kért fel az esetek kivizsgálására. A szakemberek azt állapították meg: az intézmény az igazgatónő irányítása alatt több jogszabályi előírást is megsértett.

A szakértő szerint „a szülői panaszok megalapozottak abban a tekintetben, hogy a szaktanári feladatait nem látta el maradéktalanul, továbbá hiányosak az intézményvezetői feladatokkal kapcsolatos jogszabályi ismeretei, ennek alapján megkérdőjelezhető az intézményvezetői alkalmassága.” A képviselő-testület ennek nyomán valamivel több, mint egy évvel ezelőtt visszavonta az igazgató vezetői megbízását.

Az igazgató válaszul bírósági úton kérte felmentése jogellenességének a kimondását, s 1,5 millió forint kártérítésre is igényt tartott. Az első- és a másodfokú bírói testület azonban ezeket elutasítva a szakértők megállapításait fogadta el, e szerint „az igazgatónő cselekedete olyan súlyú, mely mindenképpen megalapozza a fenntartó részéről az intézményvezető iránti bizalomvesztést.”


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.