Sokan szavaznak külföldi pártokra

Egyelőre 7689 magyar állampolgár szavazna a tartózkodási helye szerinti uniós tagállam európai parlamenti (EP-) listájára a jelenlegi adatok szerint - mondta Pálfy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Minden uniós polgár, akinek a lakóhelye olyan tagállamban van, amelynek nem állampolgára, a lakóhelye szerinti tagállamban az európai parlamenti választásokon választójoggal rendelkezik, és választható ugyanolyan feltételekkel, mint az adott tagállam állampolgárai. Vagyis azok a magyar állampolgárok, akik az EU más tagállamaiban élnek, szavazhatnak a külföldi lakóhelyük szerinti jelöltekre az EP-választáson.

Ehhez arra volt szükség, hogy a választópolgár a külföldi lakóhelye szerinti állam jogszabályai szerint kérje, vegyék fel az adott uniós tagállam névjegyzékébe. A nemzeti választási törvények azonban külön szabályokat írhattak elő a névjegyzékbe vételhez. Ha a választópolgárt a másik tagállamban felvették a névjegyzékbe, a tagállamtól kapott értesítés alapján a Nemzeti Választási Iroda törölte a magyarországi névjegyzékből, hogy kizárja a kettős szavazás lehetőségét.

Az NVI a keddi adatok szerint összesen 7689 magyar állampolgárt törölt a névjegyékből, mert a választók egy másik tagállam EP-listájára kívánnak szavazni. Az adatok azonban még nem tekinthetők véglegesnek, mivel Nagy-Britanniából még nem érkezett meg az adat, hogy hány kint élő magyar szeretne az ottani listára voksolni csütörtökön, Nagy-Britanniában ugyanis csütörtökön lesz a voksolás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.