Sokan a saját otthonukban fagytak meg

„Az év végéig negyvenen fagytak meg Magyarországon, közülük tizennyolcan otthonukban hűltek ki" – írta pénteki közleményében a Magyar Szociális Fórum. Az emberjogi szervezet – forrás megnevezése nélkül – közölte azt is: ősztől december közepéig huszonöten szenvedtek fagyhalált, s azóta tizenöten hunytak el. Úgy tudják, hogy az áldozatok csaknem fele a saját, fűtetlen otthonában lelte halálát, miután tüzelőre már nem tellett nekik. A többi áldozat a szervezet szerint a szabad ég alatt vagy már a kórházban vesztette életét.

A halálesetek számát illetően óvatosságra int Gurály Zoltán, a Menhely Alapítvány módszertani munkatársa. Mint mondta, évente mintegy 300 kihűléses eset történik az országban, de ezek jó részének nem a segítség hiánya az oka, ráadásul sok esetben nem is áll összefüggésben a szociális helyzettel, mert gyakorta baleset, túlzott alkoholfogyasztás vagy kábítószer-használat idézi elő az életveszélyes szituációt. A tragédiával végződő eseteknél is kiderülhet a hatósági vizsgálat után, hogy nem vagy nem elsődlegesen a hideg okozta a halált.

Bár a statisztikákat óvatosan értékelte a szakember, azt leszögezte: a veszély valós, s mivel megérkeztek a kemény mínuszok, a kockázat éjszakáról éjszakára nagyobb. Épp ezért a hajléktalanokat segítő szervezetek utcai szolgálatai is magasabb fokozatba kapcsoltak. A Krízisautó 24 órában működik, munkáját speciális utcai szolgálatok segítik. Többen és többet járják a fővárost, és ha kell, éjszakánként többször is felkeresik – meg persze pokróccal, teával, ruhával látják el – azokat az embereket, akik a nagy hidegben sem hajlandók bemenni a szállók vagy a melegedőhelyek egyikébe.

A szakember kérdésünkre közölte: Budapesten 900-1600 közé tehető azoknak a létszáma, akik az utcán, parkokban, kiserdőkben élnek. A fővárosi, összesen 1800 férőhelyes éjjeli menedékhelyek már 80-90 százalékos kihasználtsággal működnek, de Gurály Zoltán szerint kritikus helyzetben mindenkinek tudnának helyet szorítani. Olyan nem fordulhat elő, hogy egy segítségkérőnek ne jusson valahol hely – mondta.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.