Sokallják a 20 milliós prémiumot

Nyílt levelet írtak a felerészben debreceni városi tulajdonban lévő A.K.S.D. Hulladékgazdálkodási Kft. vezetőinek helyi önkormányzati képviselők, akik azt kifogásolják, hogy miközben a szegény sorsú emberek szerintük megalapozatlan módon fizetnek irreálisan magas szemétszállítási díjat, a cég vezetői több mint 20 millió forint jutalmat vettek föl.

Nyílt levelet írt a baloldali kötődésű DISZ két debreceni önkormányzati városi képviselője, Dobrossy István és Varga Zoltán a debreceni A.K.S.D. Kft. két vezetőjének, Kardos Mariannának és Virág Lászlónak, amelyben azt teszik szóvá, hogy miközben a lakosokat egyre reménytelenebb helyzetbe hozza a közszolgálati díjak horribilis mértéke, addig a két vezető együttesen több mint 20 millió forint prémiumot kapott a társaság mintegy 820 millió forintos adózott eredménye után. A két politikus szerint az adózott eredmény mértéke tovább fokozza a nehéz sorban élő debreceniek elégedetlenségét, ezért mára – mint írják – az A.K.S.D.-vel szembeni közhangulatra leginkább a robbanás előtti állapot a legjobb jellemzés.

Dobrossy István és Varga Zoltán a nyílt levélben így fogalmaz: nem vitatják, bár nem értenek vele egyet, hogy a cég profitorientált gazdálkodási formában működik, de azt a tényt semmiképpen sem tudják elfogadni, hogy a társaság olyan módon ért el a közszolgáltatási szférában a lakosság által el nem fogadható mértékű profitot, amely mögött jelentős részben nincs valós teljesítés. Mint írják, Debrecenben egy egyedülálló lakosnak heti 28 liter szemétmennyiséggel számolva évi 1456 liter szemét elszállításáért kellene fizetnie, ennek ellenére az A.K.S.D. éves szinten jóval több, összesen 6240 liter szemét díját számlázza ki. A két politikus szerint helyes számlázás esetén a debrecenieknek évente csupán 6253 forint szemétdíjat kellene fizetniük, ennek ellenére az emberek évente legkevesebb 26 785 forintot fizetnek. Dobrossy és Varga szerint a társaság minden egyedülálló debrecenit 20 532 forinttal károsít meg azzal, hogy nem biztosítja a választás lehetőségét a kisebb mértékű hulladáktároló edényekkel, s nem biztosítja az egyes háztartásokból ténylegesen elszállított hulladék mennyiségének mérését.

Ezek után jogosnak vélik azon debreceni polgárok felháborodását és összefogását, akik pertársaságba tömörülve öt évre visszamenőleg kívánják visszakövetelni az általuk kifizetett, de valós teljesítéssel nem ellentételezett szemétdíjat.

A DISZ képviselői arra kérik Kardos Mariannát és Virág Lászlót, hogy – elkerülve az A.K.S.D. és Debrecen városa számára egyaránt káros peres eljárások sokaságát – a cég a 820 millió forintos nyeresége terhére öt évre visszamenőleg kártalanítsa azokat a debreceni háztartásokat, ahol megalapozatlan túlszámlázás történhetett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.