Sokáig várakoztatják a magyar anyákat

Egyetlen papíron múlik, hogy Ausztriában dolgozó magyar édesanyák tömege hozzájuthasson az osztrák családtámogatáshoz.

Bürokráciacsökkentés ide vagy oda: a magyar állam lassúsága miatt évekig is elhúzódhat egyetlen igazolás kiállítása, amire az osztrák családtámogatások igényléséhez van szüksége a magyar családoknak. A magyar szerveknek mindössze azt kellene igazolniuk az osztrák hatóságok felé, hogy az érintettek nem részesülnek ellátásban Magyarországon, de ezt sem a korábban illetékes Magyar Államkincstár, sem az idén április 1-jétől eljáró megyei kormányhivatal nem képes a hat hónapos határidőn belül teljesíteni.

A Miniszterelnökség először letagadta a problémát, de az LMP újabb kérdésére Lázár János miniszter belső vizsgálatot rendelt el a kormányhivatalban. A vizsgálat nyomán kiderült, hogy a hivatal nem tudja tartani a határidőket, 10 ezer család vár hosszú ideje az igazolás kiállítására. A Miniszterelnökség állítása szerint megkezdték az ügyhátralék ledolgozását, ennek érdekében növelték az ügyintézők számát – olvasható az LMP közleményében.

A párt elfogadhatatlannak tartja, hogy az alacsony bérek miatt külföldi munkavállalásra kényszerülő családok életét még jobban megnehezítse a magyar állam. Ha a kormány nem akarja végleg elvenni a külföldön dolgozók kedvét attól, hogy Magyarországon tervezzék a jövőjüket, ne keserítse meg az életüket a magyar bürokrácia útvesztőivel. Azt várjuk Lázár Jánostól, hogy ezen a téren se maradjon el a bürokráciacsökkentés, és ne kelljen két hétnél hosszabb ideig várni a magyar családoknak az igazolások kiállítására – írták.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.