Sok aprófalu dohány nélkül marad

A 301 baranyai település több mint kétharmadában senki sem indult a trafikpályázat első fordulóján.

A 301 baranyai település több mint kétharmadának lélekszáma nem éri el a félezret, s ezen községek túlnyomó többségében – a prognosztizált alacsony árrés miatt – senki sem indult a trafikpályázat első fordulóján. Így az aprófalvak Baranyában (s az ország más megyéiben is) július közepe óta dohányárusító hely nélkül maradtak.

Több tucat baranyai kistelepülés vezetője úgy tudja, falujában a trafikpályázat második fordulója után sem nyílik dohánybolt, mivel a következő tenderre sincs jelentkező. Arra is van példa, hogy a falu boltosa vagy presszósa a második fordulóban pályázik ugyan, s addig – az önkormányzat döntése értelmében – ideiglenesen árusíthatna cigarettát, ám a vállalkozó nem kíván élni ezzel a lehetőséggel. Az érintettek ezt azzal magyarázzák, hogy néhány hónapra nem éri meg megteremteni a cigarettaárusítás jogszabályban előírt szigorú feltételeit, így ők inkább megvárják, hogy elnyerik-e szeptemberben a koncessziós jogot, és csak sikeres pályázat esetén alakítják át üzletük valamelyik részét trafikká.

Egyébként számos baranyai kistelepülés – például Gilvánfa, Matty, Túrony – irányítói úgy nyilatkoztak, hogy nem hiányzik a trafik, mert a szomszéd településen úgyis nyílt dohánybolt, s az se baj, ha mostantól kevesebben hódolnak ennek a szenvedélynek. Amúgy a gyakran 30–80 százalékos állástalansággal küszködő kisfalvak lakóinak jelentős hányada rászokott, hogy maga sodorja vagy tömi a szívnivalót, mivel így az ár feléből-harmadából kijön egy szál cigaretta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.