Sok a munkanélküli, de a műemlékek megújulnak

Sümegen az önkormányzat átvállalja a szemétszállítás díját a lakosságtól, mert a térség átlagához képest rendkívül sok a munkanélküli. Ellentmondásnak látszik, hogy ugyanakkor a műemlékek és utak felújítására csaknem annyit költenek, mint az éves költségvetésük fele.

Pályázati pénzekből, s a munkahelyteremtő idegenforgalom fellendülése reményében - indokolja a fejlesztéseket Rátosi Ferenc, a város független polgármestere.

Sümeg főutcáján a munkálatok miatt most gyalog is nehezen lehet közlekedni, kicserélik a teljes burkolatot, térkövet kap a járda, új kandelláberek alatt, új utcabútorokon pihenhetnek meg az emberek a hárs helyett ezentúl gesztenyefával szegélyezett úton.

A felújítás 120 millió forintjából 95 millió uniós pályázati pénzekből teremtettek elő. A település fő látványosságának, vonzerejének számító középkori vár – mely az állam tulajdona – rekonstrukciója a nyáron valósult meg, 822 millió forintból, az önkormányzati forrás ebből 149 millió forint volt.

A Papp Imre vállalkozóval közösen elvégzett munkálatok során megerősítették a várfalat, a műemlékvédelem előírásai alapján kicserélték a tornyok tetőcserepeit, akadálymentesítettek, s a vakok, gyengén látók számára tapintással is érzékelhető módon jelenítik meg a történeti kiállításokat.

A barokk püspöki palotát a norvég alap 300 milliós támogatásával folyamatosan újítják fel. Udvarán nyári palotaszínházat alakítottak ki, ez lesz a veszprémi Pannon Várszínház egyik játszóhelye.

A polgármester szerint a város jövőképében karakteresen ábrázolódik az idegenforgalom, ám az ipar fejlesztésére is égető szüksége van Sümegnek. A munkanélküliségi ráta jelenleg 24 százalékos a Veszprém megyei kisvárosban. A közép-dunántúli régión belül egyébként tartósan ez a megye áll a legrosszabbul a foglalkoztatás tekintetében - noha a Balaton északi partjának jelentős része hozzájuk tartozik -, a munkaügyi szakemberek tanulmányai szerint azért, mert itt még csak kis részben történt meg az ipari szerkezetváltás.

Az utóbbi években, főleg a gazdasági-pénzügyi világválság hatására Sümegen is több üzem csődbe ment, s kivonult az országból. Sümeg 38 hektáron kialakított iparterületére most újabb cégeket akarnak hozni, az osztrákok részéről már konkrét érdeklődés is mutatkozik. Száz-kétszáz embert foglalkoztató ipari létesítményekben gondolkodnak, ez a méretnagyság harmonizálna a 6500 lakost számláló településsel.

Az évente összesen 2,7 milliárdból gazdálkodó önkormányzat úgy is próbál segíteni a polgárainak, hogy átvállaja tőlük a szemétdíjat. Alkalmi támogatások is érkeznek, s mivel Sümeg a nemzetközi lovagrendek egyik központja, tőlük is több tízmilliós adományra számíthatnak évente. A napokban a német lovagrend küldte el egy játékgyártól több millióért vásárolt új játékait a segítségre szoruló sümegi gyerekeknek.

A sümegi vár a püspöki palota udvarából
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.