Sok pénz lefolyik a Dunán

A Fidesz javaslatára összeolvasztják a 2010-ben még viszonylag kis stábbal meghagyott négy közszolgálati médiacéget. Az éves szinten másfél milliárd forintra tehető spórolt pénzt ezt követően beforgathatják a médiaszolgáltatási alapba. Az eddigi vezetők sorsa még kérdéses.
Fábry Sándor a Duna felé mutat, Medveczky Balázs előre néz
Fábry Sándor a Duna felé mutat, Medveczky Balázs előre néz
Kurucz Árpád / Népszabadság

Egy új intézménybe, a Duna Médiaszolgáltató Zrt.-be vonják össze a közmédiarendszeren belül még külön egységenként működő MTV Zrt.-t, Duna TV Zrt.-t, Magyar Rádió Zrt.-t és MTI Zrt.-t. Ezt javasolja a Fidesz két parlamenti képviselője a parlamentnek kedd este benyújtott törvényjavaslatban. Dunai Mónika és Tuzson Bence kormánypárti frakciószóvivők indoklása szerint az elmúlt csaknem négyéves időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy – figyelemmel a gazdaságossági és költséghatékonysági szempontokra – indokolt a négy önálló gazdasági társaságot egyesíteni.

A fent említett „tapasztalatokat” nem részletezték, az azonban tény, hogy az elmúlt években igen komoly feszültség alakult ki az Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a 2010-ben kialakított négy csontvázintézmény vezetői között, mert a médiaszolgáltatási alap részben átvette a cégektől a nekik eredetileg kijelölt megrendelői és programtervezési feladatokat. Ezzel ürült ki valójában véglegesen a négy intézmény, és teljesen világossá vált, hogy ezeket egyenként 500 millió forintért fölösleges fenntartani. Információink szerint kormánypárti politikusok a négy intézmény összeolvasztásától másfél milliárd forintos megtakarítást remélnek, a felszabaduló pénz pedig marad az állami hír- és műsorgyártónál, hiszen azt az MTVA kaphatja meg.

A közmédiarendszer 2010-es átalakításakor a nagy múltú intézményeket egy-egy ötven főnél kevesebb munkatársat foglalkoztató csontvázintézménnyé fokozták le; csupán megrendelői és programtervezési feladatokat bíztak rájuk. A korábban négy független intézmény párhuzamos műsorgyártási, hírszolgáltatási, adminisztrációs, gazdálkodási feladatait az MTVA-ba vonták össze, s ide csoportosították az összes vagyont, a közmédiumok dolgozóit és a költségvetési támogatást. Itt készülnek a műsorok, illetve az alap rendel műsorokat külső, jórészt a Fideszhez kötődő produkciós irodáktól. A jövőre több mint 80 milliárd forinttal gazdálkodó MTVA-t a csak fideszes jelöltekből álló Médiatanács felügyeli. A Fidesz így tudta a közmédiát rövid időn belül a kormánypropaganda szolgálatába állítani.

A teljesen lecsupaszított régi közmédiumokat pedig leginkább kifizetőhelynek tartották fenn a kádereknek. A cégek élére olyan személyeket neveztek ki – Medveczky Balázst az MTV-hez, Dobos Menyhértet a Duna TV-hez, Jónás Istvánt a Magyar Rádióhoz, Gazsó L. Ferencet az MTI-hez irányították –, akik előzőleg a jobboldali médiabirodalmakhoz tartozó orgánumoknál (Lánchíd Rádió, Hír TV) dolgoztak, vagy korábban már meggyőző gesztusokat tettek a Fidesznek. A négy vezérigazgató jelenleg havi bruttó 1,7 millió forintot keres, prémiumuk pedig a bérük maximum 25 százaléka lehet.

A vezetők kiválasztásánál egyértelműen a Fideszhez való lojalitás volt a legfontosabb szempont, ezt jól jellemzi Belénessy Csabának, az MTI azóta nyugdíjazott vezérigazgatójának elhíresült nyilatkozata, hogy „a közszolgálati újságíró nem lehet a kormány ellensége”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.