Sok az elégedetlen, de minden negyedik ember a Fideszre szavazna

Az emberek kétharmada elégedetlen az Orbán-kormánnyal, legalábbis a Publicus Intézet felmérése szerint. Most a Fideszre a teljes népesség 24 százaléka szavazna.

A többségnek még mindig elege van az Orbán-kormány működéséből, ám már csak a megkérdezettek 63 százaléka gondolja úgy, hogy az országban rosszul mennek a dolgok, miközben egy hónapja még 68 százalékuk vélekedett így – derül ki Publicus Intézetnek a Vasárnapi Hírek megbízásából készített közvélemény-kutatásából.

A Fidesz-táborban csupán egy százalékkal kedvelik jobban a kormányt, míg a jobbikosok között két százalékkal, a szocialista táborban pedig néggyel nőtt a kabinet teljesítményével szemben szkeptikusok aránya.

Akik most inkább vevők Orbán Viktorra, azok a bizonytalanok: míg e 3,2 milliós tábor 76 százaléka volt elégedetlen egy hónapja a kományi teljesítményével, addig októberre 67 százalékra csökkent az arányuk. A menekültügy kezelése nekik tehát bejött. De ez a fordulat egyelőre nem mutatkozik meg a pártok támogatottságában.

A Fideszre a felmérés szerint a teljes népességen belül a korábbihoz képest mindössze egyetlen százalékkal többen szavaznának, és ezzel a kormánypárt elérte a 24 százalékot, de egykor eltévelyedett bárányainak ezzel is csak töredékét szerezte vissza.

A Jobbik megőrizte szavazóit, és 13 százalékon áll. Ugyanez a helyzet az MSZP esetében is, amelyre a megkérdezettek 11 százaléka voksolna. Az LMP az intézet mérései szerint hónapók óta három százalékra számíthatna, a DK viszont háromról négy százalékra javított. Minden más párt egy százalék alatt maradt.

Különösebb meglepetést a Publicus eredményei nem hoztak, hiszen szinte pontosan azt mérték, amit szeptemberben az Ipsos. Ugyanakkor a Medián, a Nézőpont és a Századvég szerint a Fidesz a teljes népesség körében a 24-gyel szemben több mint harminc százalékos támogatottságot élvezne. A különbség elsősorban abból adódik, hogy a bizonytalanok arányát jóval kisebbre mérték, és többségük e három intézet adatai szerint a kormányoldalt támogatná.

 

Az egyes pártok támogatottsága a teljes népesség körében

Pártok    Nézőpont* Medián* Ipsos* Századvég* Publicus**

Fidesz     34                32           24         31               24

MSZP         8                11          10            8               11

DK             5                  4            4            6                 4

LMP           4                  2            3            5                 3

Jobbik     17                13          14           15               13

Bizonytalan 31            36          43          33               43

 

* Mérés időpontja 2015. szeptember.

** Mérés időpontja 2015. október.

 

 

 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.