Sneider is kifütyülte Gönczöt

Sneider Tamás, az Országgyűlés jobbikos alelnöke a Hír TV hétfő esti Híradójában elismerte, hogy részt vett 1992. október 23-án a Kossuth téren Göncz Árpád köztársasági elnök kifütyülésében. Csak a szkinhed jelzőt nem tudja elfogadni.
Az 1992. október 23-i eseményekről a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) által készített jelentést, valamint a Füzessy Tibor nemzetbiztonságért felelős tárca nélküli miniszternek írt értékelő jelentést az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának honlapján hozták nyilvánosságra.

A titkosszolgálati jelentés kitér az egri szkinhedekre, akik készültek a Göncz-beszéd megzavarására. Vezetőjüket név szerint nem említi a dokumentum, de azt írják róla, hogy ő készítette elő a budapesti utat. „A leírtak ráillenek az Országgyűlés jelenlegi jobbikos alelnökére" – hangzott el a Hír Tv-ben. Sneider akkoriban a Nemzeti Ifjak Egyesületének vezetője volt.

A Hír TV riporterének kérdésére Sneider azt mondta, a Nemzeti Ifjak Egyesülete képviseletében utaztak vonattal Budapestre, illetve ekkor - október 23-án - alakult a Független Kisgazdapártnak az ifjúsági szervezete. „Tehát gyakorlatilag magamra ismerhetek, csak nyilvánvalóan ezt a szkinhed jelzőt nem tudom elfogadni" - mondta a parlament alelnöke.

Szerinte nem azért utaztak a fővárosba, hogy megzavarják az eseményeket. Mint mondta, azért jöttek, hogy megalakuljon a Kisgazdapárt ifjúsági szervezete. Utána mentek át a Kossuth térre, „ahol ez a fütyülés megtörtént, abban részt is vettünk, mert én személy szerint - nem szégyellem - Göncz Árpáddal nem tudtam egyetérteni" - mondta Sneider.

Az mno.hu május 6-án írt arról, hogy Molnár Zsolt - aki 2006 óta a Magyar Szocialista Párt országgyűlési frakciójának tagja, jelenleg a nemzetbiztonsági bizottság elnöke - egykor együtt tüntetett szkinhedekkel. A portál egy a 168 Óra fotósa által készített, a hetilapban megjelent képet is közölt, amelyen a lap szerint Molnár látható „a bőrfejűekre jellemzően fejére húzott kapucniban szkinhedekkel" Göncz 1992-es Kossuth téri kifütyülésén. Akkor az mno.hu azt is megjegyezte, a szocialista párt szkinhed múltja miatt támadta a jobbikos Sneidernek az Országgyűlés alelnöki posztjára jelölését.

Az egykori NBH most nyilvánosságra hozott jelentése szerint az 1992. október 23-i zavargásokon megjelent fővárosi és vidéki, elsősorban szkinhed fiatalok tevékenységét, két - a nyilvánosságra hozott jelentésben kitakart - szervezet koordinálta. Kiderült, hogy az állami ünnepségsorozatra készülve több olyan intézkedést hoztak, amelynek révén az események időben ismertté váltak: a rendőröknek október 23. előtt sikerült lefoglalniuk fasiszta röplapokat, gyakorló kézigránátokat és nagy mennyiségű robbanóanyagot is, amellyel a Szabadság téri szovjet emlékművet akarták felrobbantani.

Molnár az MTI-nek hétfőn azt mondta, sajnálja, hogy 22 évet kellett várni a jelentés megismerésére. Ismét kijelentette: nem volt szkinhed, a neve nem szerepel a jelentésben.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.