Sme: ’Ha a magyar elnök meghívatta magát, a szlovák vezetőket is meg kellett volna hívni’

A Sme a második legolvasottabb politikai napilap Szlovákiában. A Szent István-szobor avatása kapcsán ír arról, hogy jószomszédságunk ünnepe lehetett volna, ha a szlovákok nem felejtenék el, hogy a két ország történelme mennyire egybeforrt.

A magyar állam megalapítója szobrának leleplezése olyan ünnepség lehetett volna, amely kifejezné, hogy a szlovákoknak és a magyaroknak közös a múltjuk, amelyet büszkén vállalnak. Lehetett volna, de valószínűleg nem lesz. Minden jel szerint ismét csak egy olyan esemény lesz, amely arra mutat rá, ami a kilencszáz éves közös történelemmel rendelkező szomszédos államokat elválasztja - írja a Sme című szlovák liberális napilap csütörtökön.

Az önálló Szlovákia megalakulásának 10. évfordulója alkalmával Pavol Hrusovsky, a szlovák parlament elnöke államférfihoz méltó beszédet mondott. A szlovákok ezeréves magyarországi elnyomásáról szóló klisé helyett arra emlékeztetett, hogy Szlovákia nyolcszáz éven keresztül nem a magyar történelem tárgya, hanem alanya volt, s több mint 140 éven keresztül a királyság központja volt - emlékeztet Marián Lesko, a jegyzet szerzője.

Hrusovsky kijelentette: a szlovákok büszkék lehetnek arra, hogy egy olyan birodalom részét képezték, amelynek olyan uralkodói voltak mint Szent István, Károly Róbert, Korvin Mátyás vagy Mária Terézia. Mindezek a szlovákok királyai is voltak, s Szlovákiának uralkodásuk alatt jól ment a sorsa, ezért nem szabad elvetni őket - figyelmeztetett annak idején Hrusovsky.

A gondolatot, hogy a szlovákoknak vállalniuk kell Magyarország történelmét, mint saját történelmük részét, Ivan Gasparovic államfő is magáévá tette. Hat éve azt mondta, hogy Szlovákia nem mondhat le a régi magyarországi történelméről, mert annak a szlovákok is részét képezték. Ha ez így van, akkor Szent István szobra leleplezésének - függetlenül az államközi kapcsolatok aktuális helyzetétől - a szlovákok számára is örömteli eseménynek kellene lennie, hiszen ő a mi uralkodónk is volt.

A szobor ünnepi felavatását nem kell azonnal elítélni és úgy felfogni, mint „a magyar államiság megnyilvánulását". Tény azonban, hogy a szervezők is többet tehettek volna annak érdekében, hogy a látszat sem legyen ilyen. S ha már a magyar államfő meghívatta magát, hivatalos meghívót kellett volna kapniuk a Szlovák Köztársaság vezetőinek is - mutat rá a szerző.

„Mert az egy nyelvű és egy szokású ország gyenge és esendő" - üzente nekünk ezer évvel ezelőtt Szent István. Ez is egy ok arra, miért kellene a szoboravatáson úgy a szlovák, mint a magyar vezetőknek ott lenniük - zárja jegyzetét a Sme.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.