'Sláger'-téma a parlamentben: frekvenciavizsgálatot követel az SZDSZ

Miközben a szocialista párti kormányfő, Bajnai Gordon reméli, hogy nem politikai döntés született, a két kisebb parlamenti párt, az SZDSZ és az MDF is az MSZP-Fidesz gazdasági háttéralkujának tartja az ORTT frekvenciapályázatán hozott döntést. Az MDF "nagykoalíciós osztozkodásnak" minősíti az ügyet, a szabad demokraták pedig vizsgálóbizottság felállítást kezdeményezik. Frissítve.

Parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője a rádiós frekvenciapályázatok elbírálása ügyében. A politikus úgy fogalmazott, a vizsgálóbizottság létrehozását a rádiós frekvenciapályázat mögött feltételezett, a valódi versenyt kizáró Fidesz-MSZP háttéralku kivizsgálására kezdeményezi. Kóka János szerint ennek a testületnek a házszabálytól való eltéréssel, gyorsított eljárásban kell létrejönnie, hogy a képviselők még a tervezett szerződéskötés előtt képet alkothassanak a botrányos pályázati értékelés részleteiről. Hozzátette, csütörtökön ilyen értelmű javaslatot terjeszt a házbizottság elé.

A politikus közölte, a sajtóból származó értesülések alapján a frekvenciapályázatról az a kép bontakozik ki, hogy "a Fidesz és az MSZP pénzügyi-gazdasági háttéremberei megállapodást kötöttek egymással annak érdekében, hogy az egyik frekvenciát a bal-, a másikat pedig a jobboldali párt által támogatott pályázók szerezhessék meg." A frakcióvezető úgy látja, hogy a két nagy párt által delegált kurátorok - "vélhetőleg a pártközpontokból érkező instrukcióknak megfelelően" - nagyarányú többségük birtokában biztosították a támogatott pályázók nyertességét. Az alku pedig annak ellenére eredményre vezetett, hogy az ORTT elnöke és SZDSZ-es delegáltja szerint az egyik pályázót  hiánypótlással nem orvosolható alaki hiányosságok, a másikat pedig törvénysértő tartalmi hibák miatt ki kellett volna zárni a pályázatból.

A frakcióvezető hangot adott annak a véleményének is, hogy a Danubiust és a Sláger Rádiót birtokló nemzetközi vállalatok esélytelenségét a sajtóértesülések alapján megjósolhatóvá tette, hogy "ezek a cégek ellenőrizhető, átlátható gazdálkodási szabályokkal rendelkeznek, ami a versenyzők transzparencia iránti igényén túl is ellehetetlenítette volna egy zavaros gazdasági-politikai háttéralku megkötését." A Danubius és a Sláger Rádió hallgatóinak felháborodása mellett a "joguralom és a tiszta verseny védelmezői" is felemelték a hangjukat a kérdésben - emlékeztetett Kóka János arra, hogy a miniszterelnök és az ORTT elnöke mellett a köztársasági elnök is foglalkozott a kérdéssel.

Sólyom László reményét fejezte ki, hogy a pályázatok elbírálása szakmai szempontok alapján, a médiatörvény előírásainak megfelelően fog történni. Kóka János szerint viszont a sajtóértesülések alapján alapos a gyanú, hogy nem így történt. Ezért arra kéri a parlamenti pártok frakcióit, hogy szavazataikkal támogassák a bizottság mihamarabbi létrehozását, hogy a polgárok tiszta képet kaphassanak arról, valójában mi történt.

Hasonlóan keméníyen bírálja az ORTT döntését az MDF, a párt szóvivője, Kerék-Bárczy Szabolcs szerint ugyanis "sötét jövőt" vetít előre a Sláger és a Danubius Rádió sorsa: Fidesz-MSZP "pártrádiók" alakulnak a helyükön. Kerék-Bárczy Szabolcs közleményében azt írja: a Fidesz és az MSZP most két újabb házi rádióval bővíti médiabirodalmát, az MDF pedig biztos abban, hogy az ország rosszabbul jár, mert szerinte borítékolható, hogy a két nyertes lényegesen kevesebbet fizet majd a frekvenciákért, mint amit a Sláger és a Danubius vállalt volna. Nem mindegy ugyanis, hogy a győztes vállalkozások minek a 15 százalékát, illetve 50 százalékát fizetik. A szóvivő úgy fogalmaz: az MDF "nagykoalíciós osztozkodásnak" tartja az ügyet, és az a célja, hogy a pártok soha többet ne döntsenek zenei rádióadókról.

A kormányfő reméli, hogy nem politikai döntés született

Érintette az ORTT pályázatának elbírálását egy tévinterjúban Bajnai Gordon miniszterelnök is. A kormányfő reméli, hogy szakmai, nem pedig politikai döntés született a rádiófrekvenciákról - hangzott el az ATV szerda esti híradójában. A miniszterelnök közölte, reméli, hogy "a tagok teljes felelősségük tudatában döntöttek és valóban a legjobb ajánlatokat választották".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.