Siófok kiadta Balatonvilágos útját

A siófoki kistérségi társulás felmondja az oktatásban és az egészségügyben vállalt közös önkormányzati feladatellátást Balatonvilágossal, miután a település elállt a megyeváltás szándékától - közölte Fekete Barnabás polgármester.

A megyeváltás gondolata közlekedési, egészségügyi ellátási és közoktatás-szervezési okok miatt vetődött fel. A Veszprém megyéhez tartozó Balatonvilágos ugyanis mára gyakorlatilag összeépült a Somogy megyéhez tartozó Siófokkal. A lakosok többnyire Siófokon intézik az ügyeiket, bevásárlásaikat, a község mégis olyan kistérséghez tartozik, amelynek központja a 23 kilométerre fekvő, nehezebben megközelíthető Balatonalmádi.

Balatonvilágos képviselő-testületi tagjainak többsége szerint azonban a megyeváltás után könnyen Siófokhoz csatolhatóvá válna a település fejlettebb nyugati része. Ezen álláspontjukban - Fekete Barnabás elmondása szerint - az sem hozott fordulatot, hogy Siófok polgármestere személyesen fejtette ki: az aggályok alaptalanok és ellentmondanak a törvényi törekvéseknek is.

Januárban Fekete Barnabás aláírásgyűjtési akcióba kezdett, hogy a képviselő-testület állásfoglalása ellenére megtarthassák Balatonvilágoson a tervezett népszavazást a megyeváltásról.

Mint arról a polgármester beszámolt, az akciót leállította, mert közigazgatási szakemberek arra figyelmeztették: kicsúszott abból a határidőből, amelynek betartása lehetőséget teremtett volna a 2010-es választásokat követő megyeváltásra. Így feleslegesnek bizonyult a több mint egy éven át tartó erőfeszítés, amellyel az önkormányzat több tucatnyi, változásban érintett állami, rendészeti és közigazgatási szerv álláspontját szerezte meg a népszavazás kiírásához.

Fekete Barnabás kifejtette: az elmúlt időben a siófoki kistérség bizalmi és nem gazdaságossági alapon vállalt együttműködést Balatonvilágossal több téren is. Segítette a települést a kötelező feladatellátásban, miközben az érintett világosi intézmények után az almádi kistérség kaphatott meg bizonyos állami normatívákat.

"Ezért érthető, hogy a siófoki kistérség a szerdai ülésén felmondta a korábbi együttműködési megállapodásokat" - fogalmazott a csalódott polgármester.

Az új helyzetről elmondta: a balatonvilágosiak várhatóan augusztustól a balatonalmádi egészségügyi ügyelethez tartoznak majd, és még nem tudni, mi lesz a Siófoki Integrált Oktatási Központból kikerülő helyi iskolával, hiszen annak 20 millió forinttal többe kerül az önálló fenntartása. Az még kérdéses, hogy az iskola újfajta működtetése megfelel-e majd az állami támogatás feltételeinek. Hozzátette, hogy a világosiak elesnek a siófokiakkal közös csomagban történő, olcsóbb energiaellátás lehetőségétől is.

Fekete Barnabás az eset kapcsán bírálta és "életszerűtlennek" nevezte azokat a jogszabályokat, amelyek áthatolhatatlanná teszik a kistérségek határait. Hangot adott bizakodásának, hogy a megyeváltás lehetősége nem úszott el, csak újabb négy évet csúszik a testület döntése miatt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.