Simon-ügy: minden segítséget megad a nyomozáshoz a XVIII. kerület

Minden eszközzel támogatja az ügyészségi nyomozást Simon Gábor ügyében a XVIII. kerületi önkormányzat, amely továbbra is választ vár arra, hogyan halmozhatott fel az előző városvezetés több mint tízmilliárd forintos adósságot.

Az önkormányzat üdvözölte, hogy a Fővárosi Főügyészség elrendelte a nyomozás folytatását a kerületi, 2008-as és 2009-es kötvénykibocsátásokkal kapcsolatban – olvasható az Ughy Attila (Fidesz-KDNP) polgármester és helyettesei, Kucsák László, Lévai István Zoltán és Csomó Tamás által jegyzett csütörtöki közleményben. Mint írták, bíznak benne, hogy a vizsgálat segíthet megérteni azt is, hogyan halmozhatott fel az önkormányzat előző vezetése több mint tízmilliárd forintos adósságot.

A kerület vezetése minden eszközzel támogatja az ügy feltárását, és minden segítséget megad, hogy "minél hamarabb tisztázni lehessen a Simon Gábor eltitkolt vagyona és a XVIII. kerületi szocialista városvezetés zavaros ügyei közötti összefüggéseket".

Jelezték azt is: továbbra is várják a helyi MSZP válaszait arra, Simon Gábor volt MSZP-elnökhelyettes honnan szerezte több százmillió forintos vagyonát, és az eltitkolt pénzek összefüggésbe hozhatóak-e a szocialista városvezetés 2010 előtti tevékenységével. Arra is kíváncsiak egyebek mellett, hogy a 2000 és 2010 közötti időszakban a kerületi MSZP-frakció tagjai, Mester László egykori polgármester, Szaniszló Sándor és Ferencz István egykori alpolgármesterek, Kőrös Péter frakcióvezető tudott-e az eltitkolt vagyonról.

A kerület vezetése választ vár arra, hogy Simon Gábor és az érdekeltségébe tartozó cégei milyen szerződéseket kötöttek az önkormányzattal, önkormányzati cégekkel. A polgármester és az alpolgármesterek azt is kérdezik: Simon Gábor be nem vallott és le nem adózott megtakarításainak van-e köze a több mint 10 milliárd forintos adósság felhalmozásához.

A közleményben a kerületi MSZP álláspontját is várják a konkrét ügyről, továbbá arra kíváncsiak: milyen felelősséget éreznek az eladósított kerület volt MSZP-s országgyűlési képviselőjének "morális, illetve büntetőjogi értelemben is aggályos tetteiért".

A Legfőbb Ügyészség csütörtökön közölte az MTI-vel, hogy Simon Gábor országgyűlési képviselői mandátumáról való lemondásával megkezdődhet az érintettel szembeni büntetőeljárás. Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke csütörtök reggel tudatta, hogy megszűnt Simon Gábor képviselői mandátuma, miután csütörtökön megérkezett lemondó levele az Országgyűlés elnökéhez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.