Polt már tudja: Simonnak nincs mentelmi joga

Simon Gábor reggel nyolckor – nem személyesen – leadta lemondónyilatkozatát – értesült a Népszabadság megbízható forrásból.

Ezzel a lépéssel a politikus mentelmi joga is megszűnik. Az Országgyűlés Hivatalától kapott tájékoztatás szerint a lemondás akkortól érvényes, hogy azt iktatta a parlament postázója vagy az elnöki titkárság (attól függően, hogy hova „juttatja el” Simon).

Simon Gábor
2011. november 28. Parlament. Simon Gábor (MSZP) interjút ad a folyosón. Fotó: Reviczky Zsolt

A legfőbb ügyészség egy szűkszavú közleményt adott ki csütörtökön reggel: "Az Országgyűlés elnöke a mai napon arról értesítette a Legfőbb Ügyész urat, hogy Simon Gábor országgyűlési képviselői mandátumáról való lemondása 2014. február 13-án 7óra 44 perckor megérkezett az Országgyűléshez. Ezzel elhárult a közjogi akadálya a Simon Gábort érintő büntetőeljárás lefolytatásának."

Ez természtesen nem jelenti azt, hogy az ügy nem marad téma a választásokig. Az atv.hu információja szerint a Fidesz vizsgálóbizottság felállítását tervezi, amely egészen az új parlament megalakulásáig ülésezhetne, és napirenden tarthatná a kérdést.

A Simon Gábornak tulajdonított bűncselekmény tárgyi súlya és számos más körülmény miatt okkal számíthat arra a volt szocialista politikus, hogy úgy jár, mint négy éve Hagyó Miklós, akit az új országgyűlés eskütétele alatt (szinte csak másodpercekkel mentelmi jogának megszűnte után) vettek őrizetbe a BRFK nyomozói.

Az osztrák bankban parkoltatott ismeretlen eredetű 228 milliója, az ahhoz kapcsolódó 50 milliós adócsalás, az éveken át „rosszul” kitöltött képviselői vagyonnyilatkozat miatti okirat-hamisítás gyanúja már önmagában is elegendő lenne a hatályos rendőrségi-ügyészségi gyakorlat szerint az őrizetbe vételéhez és legalább harmincnapos letartóztattatásához. Főleg, ha kiderül, hogy a 228 millió bűncselekményből származik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.