Simon Gábor után március óta nyomoz az ügyészség

Az ügyészség gyanúja szerint államtitkársága idején bűnsegédként nyújtott segítséget csalás elkövetéséhez.

Az Országgyűlés tavaly márciusban a Legfőbb Ügyész kezdeményezésére felfüggesztette Simon Gábor szocialista parlamenti képviselő mentelmi jogát. Az ügyészség gyanúja szerint Simon Gábor az előző kormányzati ciklusban munkaügyi államtitkárként megbízási szerződéseket kötött egy pszichológussal egyebek mellett vezetői készségek fejlesztésére és rendszeres tanácsadásra. A díjazás 2008-ban és 2009-ben napi ötvenezer, 2010-ben hatvanezer forint volt áfa nélkül. Az ügyészség szerint azonban a teljesítésigazolásokban öt olyan napot is feltüntettek, amikor a politikus nem tartózkodott Magyarországon.

Simon Gábor
2010. október 3. MSZP, önkormányzati választások eredményváró éjszakája az MSZP Jókai utcai székházában. Simon Gábor választmányi elnök. Fotó: Reviczky Zsolt

A vádhatóság gyanúja alapján Simon Gábor a teljesítésigazolások aláírásával, a kifizetések engedélyezésével bűnsegédként nyújtott segítséget a pszichológusnak a csalás elkövetéséhez, és ezzel hozzávetőleg 300 ezer forint kárt okozott.

Korábban a mentelmi bizottság MSZP-s tagjai zaklató jellegűnek minősítették az ügyészségi indítványt, és a mentelmi jog felfüggesztése ellen szavaztak. A kormánypártiak viszont azzal érveltek, a testületnek nincs hatásköre arra, hogy a tényállást vizsgálja, ugyanakkor közvádas ügyben töretlen gyakorlat, hogy a kiadás mellett foglalnak állást. Simon Gábor a szavazás előtt koncepciózusnak nevezte az eljárást, és azzal magyarázta, hogy baloldali képviselőként "szálka a hatalom szemében". Azt mondta: tiszta a lelkiismerete, és megvédi magát, valamint az ügy többi érintettjét. Kifogásolta, hogy az ügyészség nem hallgatta meg, nem kért tőle információt. A mentelmi bizottságnak eljuttatott írásában korábban azt közölte: a szerződésben nemcsak őt, hanem az általa irányított szervezeti egység dolgozóit is kedvezményezettként jelölték meg, vagyis a pszichológus őket is segítette tanácsaival.

Mentelmi jogát a Ház 271 igen szavazattal, 45 ellenében függesztette fel. A kormánypártok és a Jobbik képviselői támogatták, az MSZP politikusai nemmel szavaztak.

Miután a parlament felfüggesztette Simon Gábor mentelmi jogát, az ügyészség megkezdhette a nyomozást ellene. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.