Hagyó Miklós sorsára juthat Simon Gábor

Simon Gábor könnyen Hagyó Miklós nyomdokaiba léphet. A képviselő egyes források szerint ma délután négy órakor, mások szerint csütörtök reggel „juttatja el” a képviselői mandátumáról lemondó nyilatkozatát az Országgyűléshez. Lemondása a nyilatkozat átvétele pillanatában lép életbe. Valószínűleg nem személyesen viszi be, hogy távozáskor ne vehessék őrizetbe már a Parlament kapujában az ügyészek.

Várhatóan még ma délután négy órakor, de az is lehet, hogy csak holnap reggel „juttatja el” az MSZP-ből az Ausztriában parkoltatott eltitkolt 228 millió forintja miatt kilépett Simon Gábor országgyűlési képviselő az Országgyűlés elnökéhez azt a nyilatkozatot, melyben lemond a mandátumáról. Így bármilyen döntés is szülessen ügyében a mentelmi bizottság ülésén (bár az eljárás eddig megismert adatai fényében aligha lehet kétséges, hogy dönt a grémium), a parlament csütörtökön már nem fog szavazni Simon sorsáról.

Ami persze nem jelenti azt, hogy az ügy nem marad téma a választásokig. Az atv.hu információja szerint a Fidesz vizsgálóbizottság felállítását tervezi, amely egészen az új parlament megalakulásáig ülésezhetne és napirenden tarthatná a kérdést.

Az Országgyűlés Hivatalától kapott tájékoztatás szerint a lemondás akkortól érvényes, hogy azt iktatta a parlament postázója vagy az elnöki titkárság (attól függően, hogy hova „juttatja el” Simon). Ha a nyilatkozat még azelőtt megérkezik, hogy a parlament e ciklusban utolsó ülésén dönthetnének a mentelmi jogának felfüggesztéséről, akkor már nem is kerül majd a plénum elé szavazásra a képviselő mentelmi joga.

Nem tudni, Simon személyesen beviszi-e a lemondó nyilatkozatát a Kossuth térre, vagy beküldi. Valószínűbb az utóbbi, hiszen a neki tulajdonított bűncselekmény tárgyi súlya és számos más körülmény miatt okkal számíthat arra, hogy úgy jár, mint négy éve Hagyó Miklós, akit az új országgyűlés eskütétele alatt (szinte csak másodpercekkel mentelmi jogának megszűnte után) vettek őrizetbe a BRFK nyomozói.

Simonnal kapcsolatban a fentiekkel kapcsolatos kérdéseinkre az ügyészség kitérő választ adott: jövőbeni nyomozati cselekményekről az eddigi gyakorlatnak megfelelően most sem nyilatkoznak. Más források szerint azonban a pártjával már szakított és hamarosan mandátumának is búcsút intő politikusnak reálisan számolnia kell azzal, hogy rövid időn belül rács mögé kerülhet.

Az osztrák bankban parkoltatott ismeretlen eredetű 228 milliója, az ahhoz kapcsolódó 50 milliós adócsalás, az éveken át „rosszul” kitöltött képviselő vagyonnyilatkozat miatti okirat-hamisítás gyanúja már önmagában is elegendő lenne a hatályos rendőrségi-ügyészségi gyakorlat szerint az őrizetbe vételéhez és legalább harmincnapos letartóztattatásához. Főleg, ha kiderül, hogy a 228 millió bűncselekményből származik.

Emlékeztetőül, tegnap írta meg a Nol.hu, hogy a Fővárosi Főügyészség újraindította a nyomozást a XVIII. kerület 2008, 2009-es kötvénykibocsátása miatt. Az ügyben 2012 februárjában tett feljelentést a kerület új, fideszes vezetése, a rendőrség azonban bűncselekmény hiányában szüntette meg a nyomozást. Bagoly Bettina szóvivő szerint a Simon osztrák bankban parkoltatott pénzei miatt a Központi Nyomozó Főügyészségen indult nyomozás olyan adatokat és összefüggéseket hozott felszínre, amelyek tisztázása csak nyomozás keretében lehetséges.

A ki nem mondott, de névtelenséget kérő forrásaink által megerősített gyanú, hogy Simon milliói a kötvényügylet kapcsán esetleg kifizetett kenőpénzből származhattak. Ez megmagyarázza az egyszer már lezárt nyomozás újraindítását. Ha a két ügy szálai találkoznak, Simonnak újabb súlyos gyanúsításokkal kell szembenéznie, ellenkező esetben marad a kérdés: honnan van az a 228 millió?

És ehhez jön még a keddi hír, miszerint 2012 őszén egy időben vásárolt drága ingatlant Budán Simon és barátnője, mintegy 100 millió forintért. Ennek az összegnek sincs meg a fedezete Simon Gábor vagyonnyilatkozataiban. Azaz már több mint 300 millió eredetével kell elszámolnia a képviselőnek – feltéve persze, hogy nem a barátnője fizette a két lakást és nem az ő pénze parkolt a Simon nevére nyitott osztrák bankszámlán. Aligha lehet kétséges, hogy Simon magával rántja (rántotta) a barátnőjét is az ügybe.

Azonban az ügyészség mindaddig nem léphet, még csak házkutatást sem tarthat Simonnál, amíg védi őt a mentelmi jog. Ügyészségi forrásaink úgy fogalmaztak: fennáll a veszélye, hogy mire léphetnek, fontos bizonyítékok sorának vész nyoma, ami alaposan megnehezítheti majd az ügy tisztázását, Simon esetleges bűnösségének bizonyítását. Abban bíznak csak, hogy Simon nem tűnhet el, nem bujkálhat külföldön, s neki és volt pártjának is elemi érdeke tisztázni a helyzetet.

Simon Gábor
2011. november 28. Parlament. Simon Gábor (MSZP) interjút ad a folyosón. Fotó: Reviczky Zsolt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.