Simon Gábor a pénzénél maradhat

Az MSZP volt elnökhelyettese továbbra sem tesz vallomást annak a 240 millió forintnak az eredetéről, amelyet a nevére nyitott számlán parkoltattak egy osztrák bankban, és amelyet nem tüntetett fel a vagyonnyilatkozataiban. Nem beszél a többi, az ő nevére nyitott számlán tartott milliók eredetéről sem.
Az ügyészség Simon Gábor hallgatása ellenére sem adta még fel a reményt, hogy sikerül kiderítenie a külföldön parkoltatott százmilliók eredetét, ezért tartják kissé elhamarkodottnak a nyomozás közelgő megszüntetését valószínűsítő sajtóhíreket. Június 14-én jár le a nyomozás határideje, de egyáltalán nem zárható ki az újabb hosszabbítás. Simon pénzügyeivel összefüggésben a büntetőeljárással párhuzamosan közigazgatási per is zajlik, amelynek az adatait jól hasznosíthatná az ügyészség a saját nyomozásában.
Simon Gábor a tavalyi előzetes letartóztatásakor. Végig ártatlannak vallotta magát
Simon Gábor a tavalyi előzetes letartóztatásakor. Végig ártatlannak vallotta magát
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

2013 őszén az osztrák hatóságok arról tájékoztatták a magyarországi pénzmosás elleni szervezetet, hogy az MSZP akkori elnökhelyettesének nevén lévő számlára 240 millió forintot helyeztek el. Úgy tudni, a számlanyitás körülményei és az összeg befizetésének módja lett gyanús az osztrák pénzügyi felügyeletnek. Később újabb Simon nevén lévő bankszámlák kerültek elő Ausztriában és Svájcban. Miután tavaly márciusban önként lemondott képviselői mentelmi jogáról, a Központi Nyomozó Főügyészség adócsalással gyanúsította meg Simon Gábort, akit a bíróság egy időre előzetesbe helyezett.

Közben kiderült, hogy egy nevére kiállított bissau-guineai útlevéllel egy budapesti bankban is nyitottak számlát a nevére. Hivatalosan a hatóságok által meg nem erősített sajtóértesülések szerint az ügyben érintett volt az a Welsz Tamás is, aki 2014 március 20-án megmérgezte magát, miután egy teherautónyi dokumentumot adott át a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársainak, állítólag súlyos gazdasági bűncselekmények bizonyítékait.

A Welsz-ügyben jelenleg a NAV bűnügyi nyomozói vizsgálódnak. Utolsó közlésük szerint próbálják szétváltogatni az iratokat, és tisztázni, hogy pontosan hány és milyen bűncselekményre utaló nyomot találnak. Az elmúlt egy évben azonban Welsz haláláról és pénzügyi machinációiról éppolyan keveset sikerült megtudni, mint a választások előtt kirobbantott Simon-ügyről.

A volt politikus ügyében a nyomozó főügyészségnek eddig nemcsak a számlákon parkoltatott százmilliók eredetét nem sikerült tisztáznia, hanem azt sem, hogy miből fizetett ki a nyomozás kezdetén előzetesben lévő, majd lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt álló Simon 128 millió forintot adóhátralékának csökkentésére. Amennyiben a gyanúsításban vele közölt teljes adótartozását rendezi, az adócsalásért kiszabható büntetést lényegében korlátlanul enyhítheti a bíróság. Ha a perig nem sikerül kiderítenie az ügyészségnek, hogy bűncselekményekből származnak-e a politikus százmilliói, és ha igen, pontosan milyen törvénysértésekből valók, akkor a végén fel kell oldaniuk a bankszámlák zárolását, és Simon szabadon rendelkezhet az ismeretlen eredetű pénzek felett. Ez pedig finoman szólva is kínos lenne az ügyészségnek, amelyet már az eljárás kezdetén az a vád ért, hogy politikai felkérésre időzítette a Simon elleni eljárást a választási kampány kezdetére. Az osztrák tájékoztatás ugyanis még az előző nyáron megérkezett Budapestre. Ügyészségi forrásaink szerint a nyomozás egyik fő csapásiránya pontosan a pénzek eredetének tisztázása. Eddig nem jártak sikerrel.

„Korai meg a visszatérésről beszélni”

Simon Gábor szerint lelkiismerete tiszta, sem takargatni valója, sem félnivalója nincs. A volt politikus erről a TV2 Tények című műsorában beszélt pénteken. A pénz eredetéről nem beszélt, elmondta ugyanakkor, az ügyben végig ártatlannak vallotta magát. Arról is szólt, korai arról beszélni, hogy visszatér-e politikusként, és arról is, hogy melyik pártban, az MSZP-re utalva megjegyezte ugyanakkor, hogy oda nem léphet vissza, ahol egy éve volt. (MTI)

Ha Simon továbbra sem szólal meg, márpedig a jelek szerint nem fog, akkor igen nehéz helyzetbe kerülhet az ügyészség. Ha nem tudja bizonyítani, hogy a pénz bűncselekményből származik, és Simon maradéktalanul megfizeti az adót az addig eltitkolt milliók után, a maradékot előbb-utóbb vissza kell adnia.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.