Újabb rekordot döntött a Sziget

Önmeghatározásunkhoz híven, ha a Sziget-fesztivál a „Szabadság Szigete”, úgy véltük, belefér egy beszélgetés az orosz Pussy Riot punkbandával, akik komoly emberi jogi kiállásaik miatt vívtak ki nemzetközi figyelmet maguknak - nyilatkozta a Hajógyári-szigeti könnyűzenei fesztivál tegnapi, utolsó napján lapunknak Gerendai Károly főszervező.
Annak kapcsán, hogy a fesztiválozóktól az „illegális bevándorlók, menekültek" számára begyűjtik a feleslegessé váló sátrakat, úgy fogalmazott: nem ez az első év, hogy a hátrahagyott sátrakat jótékony célra fordítják. Csak míg korábban azokat elsősorban hajléktalanok, rászorulók kapták meg, addig most kifejezetten a Magyarországon tartózkodó, az éjszakát sokszor a szabad ég alatt töltő menekültek számára szerveznek egy eddiginél célzottabb gyűjtést. Az ötlet saját, azzal nem kereste őket senki, az adományokat majdan kiosztó civil szervezetet maguk kutatták fel. Meglátása szerint ugyanakkor a Sziget sem így, sem más módon nem politizál. Így ennek megfelelően nem is érték őket ilyen irányú bírálatok - szögezte le. (Megjegyzendő: számos kormánypárti politikus és közéleti személyiség is a Sziget VIP-páholyának visszatérő vendégeként tesz hitet a rendezvény mellett.)

Várható eredményeikkel kapcsolatban Gerendai Károly már az utolsó nap nyitányán is úgy látta, simán meglesz a csúcslátogatószám. Ez számításai szerint több mint 430 ezer fő, szemben az eddigi rekord tavalyi 415 ezerrel. Ebből már maradhat nyereség is - ismételte meg a fesztivál előtti feltevését. (Két héttel ezelőtti szavai szerint a költségvetés elsősorban a sztárgázsik miatt az eredetileg tervezett mintegy négymilliárd helyett 4,7 milliárd lett.)

Szigeti matematika

Ha hét napra akár csak átlag 80 ezer fővel számolunk, a látogatószám már nemhogy a 400 ezret, hanem inkább már a 600 ezret közelíti. Gerendai Károly viszont ennek kapcsán arra hívta fel a figyelmünket, hogy az általuk közzétett látogatószámba az összehasonlíthatóság végett a fesztivál eredeti hosszának megfelelő hat napnyi adat számít bele. Ráadásul a bérletesek a számadatban hatnak, illetve ötnek számítanak.

A hét napos rendezvény három napján - hétfőn, pénteken és szombaton - is ki kellett tenniük a megtelt-táblát, és ezt előzetesen nem zárta ki vasárnapra sem. A hétfői, „mínusz első", Robbie Williams által fémjelzett napon a teltház 80 ezer főt jelentett; pénteken és szombaton 90 ezret. Az első hat nap során az időjárás is kegyesnek bizonyult hozzájuk. A szombat hajnali eső a jegybevételeket már nem befolyásolta és még a por is leülepedett. Mivel többi rendezvényük - elsősorban a soproni Volt és a zamárdi Balaton Sound - szintén nyereséggel zárt, várhatóan ez az év is sikeres lesz a Sziget Kft. számára - összegezte előzetes várakozásait a főszervező-ügyvezető-résztulajdonos.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.