Szívet kapott egy hat éves kisfiú

Újabb kisfiú kapott új szívet szinte az utolsó pillanatban a budapesti Gyermekszív központban.

Sikeres szívátültetést hajtottak végre szerdára virradóra azon a hatéves kisfiún, akit 264 napja műszív-kezeléssel tartottak életben a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben - közölte lapunkkal Szatmári András a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központjának szakmai igazgatója. Hozzátette: a műtét problémamentesen zajlott.

Lapunk úgy tudja, hogy ugyan külön hatósági engedéllyel, de a gyerek szerepelt a nemzetközi szervlistán, de végül nem volt szükség külföldi segítségre. Legutóbb egy ötéves kisfiún hajtottak végre szívátültetést az intézetben. Annak a kisfiúnak augusztus 12-én volt a műtétje, akkor már 177 napja élt műszívvel.

Egy másfél éves szintén műszívvel életben tartott kisfiúnak nem sikerült megfelelő szervet találni, októberben agyvérzést kapott és meghalt.

Rajta kívül a budapesti intézetben két gyermek várt szívátültetésre, közülük az egyiket műtötték szerdára virradóra. Egyikük szülei november elején nyílt levelet írtak, melyben azt kérik a döntéshozóktól, hogy Magyarország is csatlakozzon az Eurotranszplanthoz. A mostani az intézetben 2007-ben indult program tizennegyedik beavatkozása volt.

A sikeres szívátültetésről szóló hírrel szinte egyidőben közölte az MTI-vel Harmat György, a Heim Pál Gyermekkórház főigazgatója, hogy a szülők hozzájárulásával szervdonor lehet az agyhalál állapotában lévő berceli kisfiúból. A gyermek a húgával együtt szombaton szenvedett életveszélyes sérüléseket, amikor a településen, szánkózás közben, elütötte őket egy autó. A főigazgató azt mondta, hogy az agyhalál állapotában lévő hétéves kisfiú bekerült a nemzetközi donációs körbe. Harmat György az esettel kapcsolatban többet nem kívánt közölni.

A két gyermek a Nógrád megyei Bercelen szánkóval csúszott egy autó elé, a jármű több méteren át tolta őket maga előtt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.