Sikeres diák-egészségszűrés Angyalföldön

Sikeres és egyre népszerűbb a diákok, szüleik és tanáraik körében az a máig egyedülálló gyermekegészség-megőrző szűrőprogram, melyet tíz éve indított el a XIII. kerület. Az önkormányzat évi 3-8 millió forintot különít el a programra.

Több mint tíz éve, 1999-ben indította egészségmegőrző és -szűrőprogramját a XIII. kerület általános iskolás tanulói számára. Az eltelt tizenegy évben mintegy húszezer testalkati és háromezer élettani mérést végeztek el. Az önkormányzat tájékoztatása szerint a programmal hosszú távra megalapozottan tudják prognosztizálni a gyermekek fejlődésének és terhelhetőségének irányát. Az elmúlt tanévben 865 általános iskolai tanuló szűrését végezték el, a négymillió forintos költséget az önkormányzat biztosította. A szűrőprogram nem tudományos kísérlet, hanem korrekt, a sikerélményt biztosító sportágválasztásra, pályaorientációra, életmód-változtatásra, a szükséges orvosi beavatkozásra orientáló program. A szakmai feladatokat - éves megállapodások alapján - a BHSE XIII. kerület Dózsa György úti telephelyén működő Humet Klinika végzi, ugyanaz a cég, amelyik a felnőtt, profi versenyzők felmérését is.

A szűrővizsgálatok hasznosságát bizonyítja, hogy a gyermek azt érzi foglalkoznak az egészségével, így tudatosul benne az egészség értéke, a szülő pedig újabb információhoz jut gyermeke jelenlegi állapotáról és vártható adottságairól (testméret, alkattípus, hajlamok) és így még időben megteheti a megfelelő lépéseket. Segítséget kap a továbbhaladáshoz (életmódváltás, sportágváltás, speciális úszás-torna), maga is aktív résztvevője lesz a program családban történő további folytatásnak. Az iskola vezetése tényszerűen érzékelve a vizsgált gyermekek mutatóit (sok túlsúlyos gyermek, kevés sportoló, gyenge élettani adatok) ráirányíthatja a figyelmet a pedagógiai-szakmai hangsúlyváltásokra, illetve új nevelési-oktatási elemek beállítására. A gyermekről képet nyer a testnevelő, az edző, s így elvárható az egyénre szabott terhelés kialakítása. A kerületi sportegyesületek részére előny, hogy a gyermek terhelhetősége, általános fizikai állapota, jövőben vártható testméretei jól felhasználhatók a sportágválasztásnál (váltásnál), az edzésterhelés mértékénél, adagolásánál. Kellő figyelemmel elkerülhető az elhízás, és a később kialakuló mozgásszervi és keringési problémák is.

A program több elemből áll. A testalkati (antropometriás) szűrés 24-féle testméreti adat rögzítését és számítógépes feldolgozását jelenti. A terhelésélettani (spiroergometriás) szűrés pedig egy olyan vizsgálat, ahol az egyén teherbíró- és állóképességét, azaz a fizikális állapotát vizsgálják. Az erőt, a gyorsaságot, a sporthoz szükséges speciális képességeket vizsgáló módszerek hozzájárulnak, hogy a gyermeknek a genetikailag meghatározott lehetőségein belül és optimális élettani állapotban legyen része sikerélményben. A megvizsgált tanulók közül soknál tapasztaltak súlytöbbletet. A fiúk 30, a lányok 15 százalékának van legalább három kilogrammnyi súlyfeleslege. A 2009-2010-es tanévben nyolc iskola vállalta, hogy az egészségügyi program során a túlsúlyos tanulóknak fogyást elősegítő ducitorna-foglalkozásokat tart. Az iskolákban a különböző napokon tartott foglalkozásokon 10 testnevelő tanár vezetésével összesen 350 fő vett részt.

A szűréshez kapcsolódó életmód-életvezetés programban tavaly a szülőkkel együtt hat iskolából összesen 77-en vttek részt. Mérések, táplálkozási napló és kérdőív alapján történik a gyermekek vizsgálata, melyek alapján egyénre szabottan kap tanácsot az életmódbeli változtatásokra, melyeket csoportos foglalkozások keretein belül próbálnak tartós szokássá, életvitellé alakítani. A kiszűrt gyermekekkel való érdemi foglalkozást, a speciális torna és úszófoglalkozások szervezése. A komolyabb egészségügyi problémával rendelkező gyerekeket szakorvosi vizsgálatra utalják. További elem az ajánlott sportágválasztás, a rendszeres testedzésre, a helyes táplálkozásra ösztönzés.

A középsúlyos értelmi és halmozottan sérült gyermekek úszását a kerület a Radnóti Miklós utcai tanuszodában szervezi. Egy csoportban átlagosan 20-25 gyermek vesz részt. További foglalkozások a Nővér utcai tanuszodában zajlanak, amelyen váltakozó rendszerességgel 30-32-en vesznek részt.

Az oktatási intézmények több oldalról is érdekeltek a program sikeres megvalósításában. Az eddigi tapasztalatok szerint minden tanoda nagy aktivitással végezte a szűrésekkel kapcsolatos operatív feladatok végrehajtását. A program teljes körű szervezésére minden évben elegendő nagyságrendű fedezet áll rendelkezésre, melyre az önkormányzat évi 3-8 millió forintot különít el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.