Sikeres a gyógyszertámogatási vaklicit

Elégedett a vaklicit sikerével az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP). Adataik szerint a betegek hétmilliárd forinttal, az egészségbiztosító 28 milliárddal költött kevesebbet az orvosságokra az új gyógyszertámogatási rendszerben – jelentette be Sélleiné Márki Mária főigazgató.

A biztosító félévente hirdeti meg a vaklicitet a lejárt szabadalmú termékek körében. Ezen ártárgyalás-technikával a gyártóknak úgy kell ajánlatot adniuk, hogy közben nem ismerik, versenytársaik mennyiért kínálják a biztosítónak ugyanabban a terápiás csoportban ugyanazt a hatóanyagot. A verseny győztese a legolcsóbb termék lesz, annak ára kapja a legnagyobb összegű támogatást, és egyben azt a lehetőséget, hogy a gyógyszer fölkerül a közgyógyellátási listára. Az ennél tíz százalékkal drágábbak támogatása arányosan csökken, akinek ajánlata viszont 50 százalékkal meghaladja a legolcsóbbét, az kiesik a támogatott orvosságok köréből, ha a beteg mégis ragaszkodik hozzá, már csak teljes áron juthat hozzá a patikában. Ez utóbbi szabály miatt az orvosságok mintegy öt százaléka esett ki eddig a tb-támogatásból.

Az eddigi négy vaklicittel 1305 orvosság ára csökkent, átlagosan 35 százalékkal – mondta el az újságíróknak Bidló Judit, az OEP főosztályvezetője. Legutóbb, az április árcsökkentések előtt, 712 gyártó adott be árcsökkentési ajánlatot, és 600 gyógyszernek a térítési díja is csökkent, a többi azért nem, mert a biztosító csaknem 100 százalékkal támogatja, azaz a betegek 300 forintos dobozdíjért juthatnak hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.