Sikeres volt a Semmelweis karátültetése

A résztvevők szerint példásan, békésen zajlott az amputáció a Semmelweis Egyetemen (SE), amelynek során leválasztották róla a sporttudományi kart, amely hétfőtől önálló egyetemként működik. A SE nem bánja annyira a válást, hiszen az elmúlt években a testnevelési kar botrányos ügyeinek menedzselése – Schmitt Pál volt köztársasági elnök plagizált doktori dolgozata, illetve a sportügyekben illetékes fideszes politikus, Lasztovicza Jenő fiának teljesítés nélkül igazolt kreditjei – komoly terhet okozott.

A résztvevők szerint példásan, békésen zajlott az amputáció a Semmelweis Egyetemen (SE), amely során leválasztották róla a sporttudományi kart. A testnevelési részleg hétfőtől önálló egyetemként működik. A SE nem bánja annyira a válást, hiszen az elmúlt években a testnevelési kar botrányos ügyeinek menedzselése – Schmitt Pál volt köztársasági elnök plagizált doktori dolgozata, illetve a sportügyekben illetékes fideszes politikus, Lasztovicza Jenő fiának teljesítés nélkül igazolt kreditjei – komoly terhet okoztak.

Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

– Minden szervezeti és vagyonjogi kérdésben sikerült megállapodni, így a 14 éves együttélés alatt fölhalmozódott adósság rendezéséről is. A Testnevelési Egyetem (TE) ezalatt összegyűlt mintegy 1,3 milliárdos tartozására a kormány kompenzációt ígért a Semmelweis Egyetemnek – ez derült ki azon a szerdai sajtóbeszélgetésen, amelyen a válás részleteiről beszélt újságírók előtt Szél Ágoston, a SE rektora és Mészáros György, a testnevelési kar leválásáért felelős rektori biztos.

Mint elhangzott, a vagyon megosztása egyszerű volt, mert a Testnevelési Egyetem által eddig is használt ingatlanokat viszik magukkal. Lesznek olyan közműszolgáltatói szerződések, amelyekben továbbra is „együtt maradnak", mert közösen pályáztak, de az új helyzetet háromoldalú szerződésben rögzítették. Marad a közösködés – bár ennek részletei még tisztázatlanok – a sportlétesítmények használatában is, hiszen azok az új egyetemhez kerültek, s míg a SE nem teremti meg a saját sportlétesítményeit, addig az eddigi lehetőségekkel élhetnek. Ám az még további egyeztetés kérdése, miként használhatják majd az orvosi egyetem diákjai és tanárai továbbra is Testnevelési Egyetemen lévő infrastruktúrát.

Az egyetemből most kiváló és önállósodó Testnevelési Egyetem szeptembertől úgy viselheti majd az egyetem nevet, hogy 3 kritérium teljesítése alól felmentést kap. Azaz nem lesz legalább két kara, nem oktat legalább két tudományterületen, és a rektor számára sem írják elő az egyetemi tanári minősítést. Információink szerint az új intézmény záros határidőn belül teljesíteni szeretné az egyetemek számára kötelező előírásokat.

A Népszabadság kérdésére Mészáros György elmondta azt is, hogy október közepére lehet új rektora az új intézménynek. De az egyetemek közül itt léphet munkába legkorábban, már szeptember elején a kancellár. Mint ismert, az egyetemek-főiskolák gazdasági irányítását ősztől a miniszterelnök által kinevezett kancellárok veszik át az intézmények jelenlegi gazdasági vezetőitől. A változással a vállalati rendszerekhez hasonló vezetési szerkezet jönne létre a felsőoktatásban.

A kancellárok saját szervezeti, működési rendjüket is elvben maguk alakíthatnák ki. Az olykor évente akár több tízmilliárdos összeggel gazdálkodó felsőoktatási intézmények a kancellárok mellé még egyfajta felügyelő bizottságként fenntartói testületeket is kapnak. Ezek szerepe az utólagos ellenőrzés, a gazdálkodási folyamatok követése, például az éves költségvetés, intézményfejlesztési terv véleményezése – vagyis az állami kontroll gyakorlása.

A kancellárok munkáltatók is lesznek, ezért hivatalba lépésük után valamennyi felsőoktatási intézmény szervezeti és működési szabályzatát át kell írni majd. A kancellári pályázatokat július 28-án írták ki, és augusztus 12-én le is zárták. A posztra tízszeres volt a túljelentkezés, a 29 felsőoktatási intézmény kancellári tisztségére jóval több mint háromszáz pályázat érkezett.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.