Sikeres licit után meghurcolták a gazdát

Minden földvásárlási szerződéshez hozzájárul a szakminiszter – tá­jékoztatott a Földművelésügyi Minisztérium sajtóosztálya. Így tehát sikeres a licitje annak a 852 hektár földnek is a Csongrád megyei Baks környékén, amely 1 milliárd 278 forintért kelt el az árveré­sen, noha a győztesek nem sokkal később ­olyan levelet kaptak, hogy semmis az eredmény.

Így a nyertesek azt kezdték keresni, hogyan kaphatnák vissza az árverésen fölöslegesen elköltött pén­züket. Arra, hogy mi történhetett, többféle magyarázat is fölvetődött. A kiírás szerint a természetvédelmet felügyelő miniszter jóváhagyása nélkül nem érvényesek azok az árverések, amelyek a Natura 2000 osztályozás alá tartozó földeket érintenek. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter más ­esetben aláírta az ilyen szerződéseket.

Hogy Bakson miért nem, azt egyesek azzal magyarázták: talán a földek jelentős részét az államtól jutányos áron bérlő Héjja Testvérek Kft.-nek akartak kedvezni, hogy fennmaradjon az olcsóbb bérlet. Egy másik verzió szerint a földalapkezelő illetékesei nem akarták, hogy a község területén gazdálkodó Al-Aboodi Ali Abdul Amir arab származású gazdálkodó, akinek három éve sajátítottak ki az 1990-es évek elején jogszerűen megvásárolt birtokából 129 hektárt, élhessen elővásárlási jogával, és megvásárolja a földet ugyan­annyiért, amennyit a szomszéd településeken lakó nyertesek ajánlottak.

Al-Aboodi Ali Abdul Amir idegenellenességet tapasztalt
Al-Aboodi Ali Abdul Amir idegenellenességet tapasztalt
Szabó Miklós

A földpolitika fordulata nyomán ugyanis, hogy Al-Aboodinak, akit korábban sokak ­szerint kiszorítandó külföldinek tekintettek, most elővásárlási joga lenne a liciten elkelt földek közül azokra, amelyeket nem Bakson lakók nyer­tek el. Megkérdeztük, ­él-e elővásárlási jogával, ha kifüggesztik a minisztertől zöld utat kapott szerződéseket a jegyző irodájában. Azt felelte, a még mindig tartó kisajátítási hercehurca kapcsán olyan idegenellenességet tapasztalt, hogy elment a kedve az egésztől.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.