'Azt hittük, elronthatatlan, a szocialisták mégis elrontották'

A magyarság sikertörténetének tartja Bajnai Gordon hazánk EU-csatlakozását. Navracsics Tibor szerint is történelmi vágyunk teljesült az EU-csatlakozással - de a szocialisták elrontották. Mesterházy szerint a Fidesz pártpolitikai érdekei mögé sorolta az ország EU-tagságát.

A magyarság legnagyobb modernkori sikertörténete az európai uniós csatlakozás - mondta Bajnai Gordon napirend előtt a parlamentben, EU-csatlakozásunk ötéves évfordulója alkalmából. Ezért a rendszerváltás óta minden magyar kormány küzdött, és mindenki büszke lehet rá, fogalmazott a miniszterelnök.

Iránymutatás
Iránymutatás

Bajnai egy nagy nemzeti váltófutáshoz hasonlította az uniós csatlakozási folyamatot, amelyben az egymást követő kormányok egymásnak adták a stafétát, és mindenki egy irányban futott. A kormányfő az EU-tagság eredményeit értékelve, úgy fogalmazott: "Soha ennyi pénzt nem költhettünk az ország modernizálására, fejlődésére".

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője szerint valóban történelmi vágyunk teljesült az uniós csatlakozással,de a gólhelyzetet a szocialisták rendre fölébombázták.

Az EU-, illetve NATO-csatlakozást "a kormányok egymásra épülő munkája tette lehetővé, mert akkor úgy véltük, ez egy elronthatatlan helyzet. Azonban a szocialisták elrontották a lehetőséget" - mondta az ellenzéki politikus, aki szerint csúnyán leszerepeltünk az unióban, az utolsók között vagyunk. Ezért szerinte Bajnai Gordon is felelős, mert nem tudta az uniós forrásokat a gazdasági növekedés megalapozására fordítani.

Egyértelműen sikerként könyvelhetjük el Magyarország és a többi kilenc állam öt évvel ezelőtti európai uniós csatlakozását - mondta Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti frakcióvezetője. Mesterházy szerint nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában nagy az EU ellenzőinek aránya, de szerinte Magyarországon ez teljesen természetes, mert irreális várakozások voltak a tagsággal kapcsolatban. Úgy vélte, a magyarok, 1989-hez hasonlóan, azt várták, hogy egyik pillanatról a másikra csoda történik, az életszínvonalban ugrásszerű javulás lesz.

A frakcióvezető szerint a nemzet érdekéből az EU több tagállamában is képesek voltak az ottani kormány- és az ellenzéki pártok összefogni, és együtt tudtak működni az uniós előnyök kihasználásáért. Mint mondta, korábban a mielőbbi csatlakozás szükségességében megegyeztek a pártok, de ez a konszenzus 2002-ben megszűnt a Fidesz miatt, amely pártpolitikai érdekei mögé sorolta az uniós tagságot. A képviselő szerint a következő évekre azt kívánhatja az ország magának, hogy soha senki se kérdőjelezze meg ennek a döntésnek a helyességét.

Az újonnan csatlakozott országok többségében félreteszik a belpolitikai csatákat, és együtt örülnek a tagságnak, Magyarország még nem tart itt - mondta Eörsi Mátyás (SZDSZ) az Országgyűlésben. Szerinte az elmúlt öt év tanulsága, hogy az EU helyettünk nem old meg semmit, csak rajtunk múlik, hogyan tudunk élni az EU kínálta lehetőségekkel. Eörsi jobban szeretné, ha a "csodavárós országból egy csinálós ország lennénk".

Közölte, a liberálisok is sajnálkoznak azon, hogy az eurót nem sikerült bevezetni, és a gazdaság állapota olyan, amilyen, és ebben az SZDSZ-nek, az MSZP-nek és az ellenzéknek is megvan a része. Elmondta, az EU-s tagságnak van alternatívája, a politikai és nem földrajzi értelemben vett Balkán, a gyűlölködés, a szellemi polgárháború, a kompromisszumképtelenség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.