Seszták és Lázár között feszül az energiaháború

Az energetika területén egyre éleződő Lázár János – Seszták Miklós feszültségről közöl nyolc oldalas összefoglalót a Figyelő. A valódi tét, hogy ki fizesse a választások előtt a lakossági rezsicsökkentést.

Mint írják: Orbán Viktor miniszterelnök hamarosan választ két energetikai koncepció, Seszták Miklós fejlesztési miniszter és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter javaslatai közül. A tét sok száz milliárd forint: kihez tartozzon 3,5-4 millió magyar háztartás gáz-, áram- távhőszolgáltatása. A két koncepció arról szól, hogyan is épüljön fel a hazai energetikai vertikum, folytatható-e a rezsiharc, és ki finanszírozza azt. Hogyan bővüljön hálózatokkal is a magyar lakosságot energiával kiszolgáló Első Nemzeti Közműszolgáltató? A lap megjegyzi: ez már azért sem mindegy, mert a Fidesz a 2018-as választási győzelméhez újabb 18-20 százalékos rezsicsökkentést tart elengedhetetlennek.

Az állami energetika korábban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium irányítása alá, az MVM-hez tartozott, a lakossági fogyasztók most a Miniszterelnökség által felügyelt rezsiholdingba kerültek.

A választás a két szakmai koncepció között – látszólag nem különleges kormányfői feladat, mégis hetek óta tartja lázban az energia-szektort és a politika csúcsszintjeit. A lap megjegyzi azt is, hogy ennél nagyobb tét rég volt a politikában, mert ebben a helyzetben különösen erős a state capture (a foglyul ejtett állam) jelenségének a veszélye, hiszen olyan magánszereplők, érdekcsoportok is próbálják befolyásolni a választást a két koncepció között, akiknek magánüzletei akkor sikeresek, ha azok ráépíthetők az állami szolgáltatásokra.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.