Senki sem jelentkezett szerződéses rendőrnek

Bajnai Gordon kormányfő kedden, az Ady-ligeti Rendészeti Szakközépiskola kibocsátó ünnepségén értékeli az elmúlt bő egy év közbiztonsági eredményeit. Kormánykörökben sikertörténetként értékelik az intézkedéseket és azok hatását.

Papíron lényegében majdnem minden rendben van. Rendet kell tenni - ezt hirdette meg bő egy éve a hivatalba lévő válságkezelő kormányfő. Valamint azt, hogy Magyarország minden utcájában érezhető legyen a rendőri jelenlét. A bűnügyi statisztikák szerint az elmúlt egy évben javult a közbiztonság. A közvélemény-kutatások és a helyi-, megyei önkormányzatok rendőrséget értékelő döntései mind azt mutatják - áll egy kormányzati jelentésben -, hogy a lakosság és az önkormányzatok elégedettek a rendőrség munkájával.

Tavaly az előző évihez képest 14 500-zal csökkent a bűncselekmények száma, a közterületi bűnözés 17 százalékkal mérséklődött, s minden fontosabb mutató a bűnözés visszaszorulását jelzi.

A birtokunkban lévő dokumentum készítői ugyanakkor sejtetni engedték, hogy a „kormányzati sikerek" ellenére a valóság mégsem olyan fényes, mint amilyennek azt a számok mutatják. Ezért volt, és van szükség újra például a Közbiztonsági Háló programra. Tíz megyében 300 olyan települést tartanak nyilván, ahol lényegesen több rendőrre volna szükség, mint ahány a mai létszámviszonyok és szolgálatszervezés mellett ott napi, heti rendszerességgel megjelenhet.

A Védőháló-program március elsejei újraindítása óta a rendőrség 1166 személyt fogtak el, közülük 367-t bűncselekmény elkövetése közben tetten értek. A 2009 februárjában a közbiztonság javítására meghirdetett Cselekvési programban, majd a szeptemberben útnak indított Rend és Biztonság Programban megfogalmazott célok a kormányzati források szerint nagyrészt teljesültek.

Másfél ezerrel nőtt a rendőrség létszáma: 900 frissen végzett rendőr szakközépiskolás lép szolgálatba március végén, illetve már munkába állt 600 biztonsági őr, akik a korábban objektumőri feladatokat ellátó és a diplomáciai képviseleteket őrzését végző kiképzett rendőröket váltják fel.

A havi 50 ezer forintos hűségpénz bevezetésével sikerült 2000 nyugdíjjogosult rendőrt visszatartani. A rendőrség által szorgalmazott szerződéses rendőri státusz iránt azonban nem volt érdemi érdeklődés.

Az ország 1039 települése összesen 2218 településőr foglalkoztatására kért és kapott állami támogatást, s további 57 kérelme vár még elbírálásra.

Országosan 218 új térfigyelő kamerát telepítettek a települések, ezek képeit a 690 régi kamera felvételeivel együtt folyamatosan a rendőrségi bevetés-irányító köz-pontokba vezetik. A kameratelepítési program folytatódik, amihez az 500 lelkesnél nagyobb település uniós forrásra is pályázhatnak.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.