Senki nem érti miért drágul a gyógyszere

Megelégelte az egészségbiztosító főigazgatója, hogy túl nagy az értetlenség a gyógyszerkasszát érintő intézkedések körül, ezért kommunikációs kampányba kezd a hivatal. Az már most kiderült: háromszor annyian szorulnak rá a támogatott orvosságokra, mint ahányan befizetnek a kasszába. Az átlagos magyar évente 91 ezer forintért vásárol gyógyszert.

Tarthatatlan és igazságtalan a jelenlegi gyógyszer-támogatási rendszer, ezért van szükség arra, hogy Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) „finomítson” a szabályokon. Az orvosságort felíró orvosoknak és a betegeknek is meg kell érteniük, hogy nagyon kevés pénzből, kell nagyon sok beteg terápiáját biztosítani. A kormány 13 pontos intézkedéscsomagot fogadott el, melynek része a támogatási rendszer felülvizsgálata. A hivatal már januárban hozzálátott a munkához – mondta Sélleiné Márki Mária, az OEP főigazgatója.

A szakember szerint a cél, hogy a gyártók Magyarországon se adják lényegesen drágábban az orvosságokat, mint Európa bármely államában. Ezért valamennyi szer árát összehasonlítják az európai legalacsonyabb árával, a húsz százaléknál drágább hazai készítmények elvesztik a tb-támogatásukat. Ez az intézkedés, csak azokat érintehti hátrányosan, akik nem hajlandók a támogatás nélkül maradó szereiket, másikra cserélni. Az egészségbiztosító az árfelülvizsgálat során gondosan ügyelnek arra, hogy valamennyi terápiás csoportban maradjon olcsó, támogatott termék. Sélleiné Márki Mária elmondta azt is, hogy kassza átalakításával egyszerűbb, a beteg és az orvosok számára is jól követhető rendszert alakítanának ki.

A kombinált szerek árellenőrzése már megtörtént. Fontos tanulság – mondta -, hogy miközben a kereskedelemben például ha egy sampont és egy balzsamot „egybe csomagolnak”, olcsóbb lesz, a gyógyszereknél viszont ez pont fordítva van. A főigazgató az újságíróknak bemutatta a drágításra okot adó kombinációs készítményt. Ez lényegében nem volt egyéb, minthogy közös dobozba, egymás mellé tették a két külön buborék fóliába passzírozott kapszulákat. Egy másik esetben a két különböző hatóanyag ára 1440 forint volt, a kettőért együtt, kombinált szerként viszont már 3516 forintot kellett fizetni. Sélleiné mint mondta: a kombinált szerek esetében is az a cél, hogy több hatóanyag „egybegyúrva” se kerüljön többe a betegnek és a biztósítónak, mintha ugyanazt külön, külön vásárolná meg a patikában.   

A főigazgató hangsúlyozta: az eddigi támogatási rendszer azért is tarthatatlan, mert most háromszor annyian veszik igénybe a gyógyszertámogatást, mint ahányan járulékot fizetnek. Egy átlagos állampolgár évente 76 ezer forintért vásárol támogatott orvosságot a patikában, melyből 61 ezer forintot az egészségbiztosító, a fennmaradó összeget pedig a beteg fizeti. További 15 ezer forintért pedig recept nélkül megvásárolható termékekre költi.  

A főigazgató bejelentette azt is, hogy az OEP ismeretterjesztő programokkal segítené a lakosságnak megérteni a gyógyszerkasszát érintő változásokat. Ennek keretében a területi igazgatóságokon fórumokat szerveznek, interaktív honlapot indítanak, sőt az iskoláknak is készítenek olyan oktatási anyagokat, amelyekből a gyerekek is alaposan megismerhetik, megérthetik a hivatal munkáját.

 

 

Gyógyszerek rendezése a Jahn Ferenc kórház belgyógyászatján
Reviczky Zsolt 2007.08.17. Digitális 102. sz. DVD. Jahn Ferenc kórház, belgyógyászat. gyógyszerek, gyógyszer, tabletták
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.