Senki nem felelős a hortobágyi tragédiáért

A bombatestben lévő robbanóanyag elöregedése, a külső hatásokra való érzékenységének növekedése okozta a júliusi hortobágyi tűzszerész-balesetet. A közigazgatási hatósági eljárás sem a végrehajtó állomány, sem a munkáltató részéről nem állapított meg mulasztást - közölte Benkő Tibor vezérkari főnök szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő területen a tavaly január 26-a óta végeztek mentesítési munkálatokat a Magyar Honvédség szakemberei. A katonák váltásban, a hét minden napján, 32-35 fős csapatban végeztek a feladataikat. A csapat mintegy fele tűzszerészekből állt, ahogy július 1-én is, amikor egy 250 kilogrammos bomba megsemmisítés közben felrobbant. A tragédia akkor következett be, amikor a tűzszerészek leültek a szerkezet mellé és várták az ebédet.

Simicskó István honvédelmi miniszter a sajtótájékoztatón elmondta: a baleset okainak, körülményeinek feltárására független vizsgálóbizottság is alakult. A vizsgálatok lezárultak, sok tanulságot levontak, de az igazi tragédia mégis az, hogy a bomba felrobbant.

Felidézte, korábban a balesetben megsérült katona is azt mondta, amikor ő és Benkő Tibor vezérkari főnök a kórházban meglátogatta: "annak, hogy a bomba felrobban, annyi esélye volt, mint hogy ő életben maradt. Semmi."

Simicskó István közölte: a honvédség tűzszerészei eddig is szigorú szabályok szerint dolgoztak a Hortobágyi Nemzeti Park területén is, és azokat be is tartották.

Megjegyezte, hogy az ilyen típusú veszély mindig benne van ebben a hivatásban, de a hasonló balesetek elkerülése érdekében az adott térségben szigorúbb szabályokat alkalmaznak a jövőben a tűzszerészek.

Kérdésre válaszolva azt mondta: a Hortobágyi Nemzeti Park tűzszerészi mentesítését hamarosan, a tervek szerint még a hónapban folytatják.

A honvédelmi miniszter a balesettel kapcsolatos találgatások befejezésére is felszólított.

A balesetet nem elővigyázatlanság okozta - emelte ki Simicskó István, hozzátéve: négy kiváló tűzszerészt vesztett el a honvédség, ők lelkiismeretesen, odafigyeléssel, a szabályok betartásával végezték feladataikat.

Benkő Tibor vezérkari főnök azt mondta: a bombatestben lévő robbanóanyag elöregedése, a külső hatásokra való érzékenységének növekedése okozta a balesetet.

A vizsgálati jegyzőkönyvet idézve közölte: a katonák az előírásoknak megfelelő végzettséggel rendelkeztek. A járőrparancsnok egyértelműen és pontosan azonosította be a bombát, helyesen határozta meg annak hatástalanítási módszerét. A talált bombatípust ismerték, a hatástalanítás előkészítése, végrehajtása során sem történt mulasztás. A bombatestből a gyújtószerkezetet szakszerűen eltávolították a tűzszerészek.

A vezérkari főnök kérdésre válaszolva megerősítette: a protokoll szerint ha egy bombából kiszerelték a gyújtószerkezetet, akkor az már szállíthatónak minősül.

A közigazgatási hatósági eljárás sem a végrehajtó állomány, sem a munkáltató részéről nem állapított meg bűncselekmény gyanúját jelentő mulasztást - emelte ki a vezérezredes.

Simicskó István kitért arra is, hogy a Magyar Honvédség teljes kártérítési felelősséget vállalt, és szociális gondoskodást biztosít az elhunyt katonák hozzátartozói és családja számára.

Konkrét összeg említése nélkül a miniszter azt mondta: a honvédelmi tárca többszörös kártérítést fizet, mint korábban a biztosítók. Kifejtette: már a nyáron komoly kártérítési előleget utaltak át, megtérítették a temetési költségeket, továbbá síremléket is állítanak az elhunyt katonáknak.

A balesetben a Magyar Honvédség négy rendkívül felkészült és nagy tapasztalattal bíró tűzszerésze vesztette életét. Juhász Attila főtörzsőrmestert, Rózsa János Nándor főtörzsőrmestert, Balázs Ádám őrmestert és Kozár Gábor szakaszvezetőt poszthumusz hadnaggyá léptették elő. Ehhez jogszabály-módosításra is szükség volt.

Simicskó István honvédelmi miniszter emellett a négy hősi halottnak és a balesetben megsérült Tóth Péter főtörzsőrmesternek a Hazáért Érdemjelet adományozta, ami a legmagasabb kitüntetés, amit miniszterként adhatott.

Az elhunyt katonák családtagjait, hozzátartozóit a jövőben is segíteni fogja a honvédség - emelte ki a honvédelmi miniszter.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.