Senki nem felelős a hortobágyi tűzszerész-tragédiáért

A vizsgálóbizottság jelentése szerint nem történt mulasztás, a tűzszerészek szakszerűen végezték a munkájukat, már a gyújtószerkezetet is kiszerelték, de a bomba robbanóanyaga elöregedett. 

A júliusi, négy halálos áldozatot követelő hortobágyi tűzszerészbaleset ügyében indított vizsgálatok semmilyen mulasztást, hibát, vétséget, elővigyázatlanságot nem állapítottak meg – jelentette be Simicskó István honvédelmi miniszter szerdán, amikor a vizsgálóbizottság jelentését ismertette. A balesetet nem elővigyázatlanság okozta – mondta Simicskó, aki felszólított a balesettel kapcsolatos találgatások befejezésére.

Benkő Tibor vezérkari főnök azt mondta: a bombatestben lévő robbanóanyag elöregedése, a külső hatásokra való érzékenységének növekedése okozta a balesetet. A katonák az előírásoknak megfelelő végzettséggel rendelkeztek. A bombatestből a gyújtószerkezetet szakszerűen eltávolították a tűzszerészek. A vezérkari főnök kérdésre válaszolva megerősítette: a protokoll szerint ha egy bombából kiszerelték a gyújtószerkezetet, akkor az már szállíthatónak minősül.

A Hortobágyi Nemzeti Park területén július 1-én délután mentesítési feladatokat láttak el az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészei, amikor az egyik robbanótest, egy 250 kilogrammos bomba a hatástalanítás közben felrobbant. Négy tűzszerész meghalt, egy súlyosan megsérült. Juhász Attila főtörzsőrmester, Rózsa Nándor főtörzsőrmester, Balázs Ádám őrmester és Kozár Gábor szakaszvezető balesete ügyében a közigazgatási eljárás mellett a honvédelmi miniszter utasítására belső szakmai vizsgálatot is indítottak.

A balesetben meghalt négy katonát hősi halottá nyilvánították és posztumusz hadnaggyá léptették elő. Simicskó kitért arra is, hogy a Magyar Honvédség teljes kártérítési felelősséget vállalt, és szociális gondoskodást biztosít az elhunyt katonák hozzátartozói és családja számára. Konkrét összeg említése nélkül a miniszter azt mondta: a honvédelmi tárca többszörös kártérítést fizet, mint korábban a biztosítók. Az elhunyt katonák családtagjait, hozzátartozóit a jövőben is segíteni fogja a honvédség.

A vizsgálat lezárásáig leállították a terület mentesítését. Kérdésre válaszolva a miniszter azt mondta: a Hortobágyi Nemzeti Park tűzszerészi mentesítését hamarosan, a tervek szerint még a hónapban folytatják. 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.