Semmissé válhatnak az állami földeladási szerződések

A Nemzeti Földalapról szóló törvény számos pontjának megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól a Fővárosi Törvényszék, mert a bíróság álláspontja szerint azok az alaptörvénybe ütköznek. Ha az AB helyt a törvényszék kérésének, semmissé válnak a földbérleti szerződések és a 270 milliárdért eladott állami földre kötött adásvételek. 

A Fővárosi Törvényszék az Alkotmánybíróság elé küldte a Nemzeti Földalapról szóló törvényt, mivel álláspontja szerint annak számos paragrafusa ellentétes az alaptörvénnyel.

Magyar Nemzet cikke szerint a törvényszék szerdán felfüggesztette a pert a kishantosi ökogazdaság, illetve a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet és a magyar állam jogvitájában. Nemcsak az NFA-törvényt tartják jogellenesnek, hanem a Nemzeti Földalaphoz tartozó földrészletek hasznosítását szabályozó kormányrendelet számos szakaszát is.

A Fővárosi Törvényszék szerint a kifogásolt paragrafusok nemzetközi szerződésbe ütköznek. Erre hivatkozva azt várja az Alkotmánybíróságtól, hogy visszamenőleges hatállyal szüntesse meg ezeket a jogszabályhelyeket, vagyis nyilvánítsa semmisnek mindazon jogügyleteket is, amelyeket ezek alapján kötöttek.

Az NFA-törvény és a végrehajtási kormányrendelet az ENSZ korrupció elleni egyezményébe ütközik, mivel nem segíti elő a köztulajdonnal kapcsolatban a becsületes eljárást és a számon kérhetőséget. Nincs olyan jogszabályi rendelkezés, amely a pályázatok értékelésekor irányadó, mindenki számára előzetesen megismerhető, utólag is ellenőrizhető követelményrendszert határozna meg. Vagyis, az NFA-törvény sérti a jogbiztonságot. 

Ha az Alkotmánybíróság helyt ad a Fővárosi Törvényszék kérésének, akkor visszamenőleges hatállyal semmissé válhatnak mind az állami földbérleti szerződések, mind az állami földekre kötött adásvételi szerződések. Csak az utóbbiak esetében közel 300 ezer hektár földről van, szó, amelynek 270 milliárd forintos vételárát vissza kellene fizetni a vevőknek. 

 

 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.