Semmis az Andrássy 47. eladása

A Fővárosi Ítélőtábla jogerősen is semmisnek nyilvánította az Andrássy út 47. adásvételi szerződését. A volt lakók ennek az ellenkezőjét kérték. A palotát megvásárló Ennet Kft. felülvizsgálattal él. Verők István volt polgármester és 13 képviselőtársa ellen a múlt héten emelt vádat a Fővárosi Főügyészség.

A Fővárosi Ítélőtábla helyben hagyta az Andrássy út 47. szám alatti ingatlan adásvételi szerződésének semmisségére irányuló perben született  első fokú ítéletet. A szerződés tehát - először az elmúlt 6 év alatt  - jogerősen semmis. Arról nincs rendelkezés, hogy az Ennet Kft. köteles lenne az Önkormányzat birtokába visszaadni az épületet, mint ahogy arról sem, hogy az Önkormányzat köteles lenne visszafizetni a vételárat. Az ítélet újabb jogvitákat generál, melyek időbeli kimenetele aligha előre látható, de minimum 2-3 év.

A jogerős ítélet ellen felülvizsgálattal él az ENNET Kft.

A lakók aligha örülnek felhőtlenül a döntésnek. Legalábbis erre utal a héten a bírósághoz küldött levelük, amelyben azt állították, hogy érdekeiket súlyosan sértené a szerződés érvénytelenítése. Azt kérték a bíróságtól, hogy ne adja vissza az Önkormányzatnak a házat, mert ebben az esetben még évekig  egy romos épületben kénytelenek lakni, áldatlan körülmények között.

Mint arról korábban többször is beszámoltunk az aládúcolt épületet már 1993-ban azzal adta át a Fővárosi Vagyonátadó Iroda a terézvárosi önkormányzatnak, hogy azt tíz éven belül teljesen fel kell újítani. De erre soha nem jutott pénz. Az önkormányzat a kezdetektől túl akart adni rajta. Az értékbecsléssel megbízott Dollár Land Kft. 2004-ben 695 millió forintra értékelte az ingatlant üresen, míg a forgalmi értéket - az épületben lévő 30 bérlő kártalanítása okán - ennek 20 százalékában, vagyis 139 millió forintban állapította meg. A felújítás költségeit egy másik cég 840 millióra taksálta. Az épületet 2004 novemberében vette meg a ház 30 százalékát bérlő Ennet Kft. 150 millió forint plusz áfáért, vállalva a bérlők kiköltöztetését és a felújítást.

Ám alig jegyezték be a tulajdonjogot, a házban helyiséget bérlő Oktogon Kft. pert indított a szerződés érvénytelenítéséért. Indítványuk szerint az önkormányzat jogszabályt sértve - pályázat nélkül - adott túl az ingatlanon. Az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság érdemben nem tárgyalta az esetet. A Legfelsőbb Bíróság két évvel később visszautalta az ügyet az első fokra. Az újrázáskor a Fővárosi Bíróság semmisnek nyilvánította az adásvételi szerződést, az eredeti állapot visszaállítását viszont nem írta elő. Az ügyészség által megrendelt új értékbecslés az ingatlan lakott értékét 342,2 millióban határozta meg. Az Ennet kész volt megfizetni a különbséget, de a terézvárosi képviselők a perre hivatkozva visszautasították.

Időközben nyomozás indult az ügyben. A nyomozó főügyészség januárban gyanúsítottként hallgatta ki az előző ciklus teljes terézvárosi szocialista és szabad demokrata frakcióját, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt. Majd a Fővárosi Főügyészség egy hete vádat emelt Verók István (MSZP) volt terézvárosi polgármester és 13 társa ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt.

A vádirat  szerint az érintettek - mint a terézvárosi képviselőtestület tagjai, valamint az önkormányzat jegyzője - 2004-ben vagyonkezelői kötelezettségüket, és a rendeltetésszerű gazdálkodás szabályait megszegve úgy értékesítették az E. Kft. részére az Andrássy út 47. szám alatti, a VI. kerület tulajdonban lévő ingatlant, hogy azzal az önkormányzatnak legalább 127 millió forint vagyoni hátrányt okoztak. Gyanúsított lett lényegében minden olyan képviselő, aki megszavazta az Oktogon szomszédságában lévő bérház eladását.

A Fővárosi Ítélőtábla mai döntése nyomán az Ennet Kft. jelentős kárigénynyel léphet fel. A vételár mellett az időközben elvégzett balesetveszély-elhárító munkálatok értékét, az épület kiürítésének költségét, valamint a rekonstrukciós tervek árát is visszaköveteli - mindez csaknem egymilliárd forint. Az önkormányzat aligha képes ezt megfizetni. Az Ennet Kft. a végrehajtást sem tartja kizártnak, így a palotát végül elárverezhetik.

 

Andrássy út 47.
Andrássy út 47.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.