Semjén Zsolt kitüntetése

Korát megelőzve ismerte fel a liberális kapitalizmus, valamint a szocializmus, a kommunizmus zsákutcáját Giesswein Sándor, egykori keresztényszocialista politikus - mondta Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke vasárnap Mosonmagyaróváron, miután átvette a Giesswein Sándor emlékérmet.

A miniszterelnök-helyettes a keresztényszociális gondolat két fő üzeneteként beszélt az egyház szabadságáról, aminek része a társadalmi tanítás hirdetése, valamint arról, hogy nem egyes rétegek, csoportok, hanem a nép egészének szempontjait kell megjeleníteni a politikában.

Emlékeztetett arra: erről a vidéktől indult útjára Magyarországon a keresztényszociális tanítás, pártja 1947-es megalakításakor pedig "a mi nagy elődünkként" említette Barankovics István Giesswein Sándort, akinek küzdelme Semjén Zsolt szavai szerint "politikai értelemben szinte reménytelen volt", hiszen egy olyan korban lépett fel, amikor a liberális kapitalizmus, valamint a szocializmus és a kommunizmus malomköve között őrlődött.

Ugyanakkor Giesswein előre látta a százmilliók életét megnyomorító vagy elvevő rendszerek sorát, vagyis hogy a vadkapitalizmus előbb-utóbb vállalhatatlanná válik, akárcsak azt, hogy a "az istentelen rendszer embertelen, és az embertelen rendszer istentelen".

Megemlítette: Giesswein Sándor ugyan több esetben állt vitában egyházi vezetőkkel, de az egyházi iránti hűsége mindig töretlen volt.

Giesswein Sándor 1856-ban született Tatán, 1898-ben alapította a Győri és Győrvidéki Keresztény Munkás Egyesületet, ez alakult át 1903-ban Győr és Vidéke Keresztény Szociális Egyesületté. Barankovics István 1947 augusztusában a Demokrata Néppárt zászlóbontásakor ezt mondta róla: "A mi nagy előfutárunk Giesswein, a modern szociális és demokratikus kereszténypolitika tiszta forrása". Sírja a győri székesegyház kriptájában található, emlékét mellszobor őrzi a mosonmagyaróvári katolikus templom kertjében.

Kovács K. Zoltán emléktáblája

Az elismerés átadása után a közeli plébánia falán felavatták Kovács K. Zoltán mezőgazda, újságíró, kereszténydemokrata parlamenti képviselő, emigránsként a Szabad Európa Rádió munkatársa, a Kereszténydemokrata Néppárt egyik fontos szervezője emléktábláját.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.