Semjén: a 85 éves Boross Péter igazodási pont a jobboldal számára

Boross Péter korábbi miniszterelnököt köszöntötték egykori és jelenlegi kormánytagok, pályatársak és barátok 85. születésnapján.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes - aki a kormány nevében tolmácsolta jókívánságait - a Gellért Szállóban megtartott köszöntésen úgy fogalmazott: Boross Péter a jobbközép számára történelmi igazodási pont, a politikai bölcsesség példaképe.

Kiemelte a korábbi miniszterelnök fegyelmezettségét, határozottságát, keresztény-jobbközép alapállását, hazája iránti elkötelezettségét. Azt mondta, Boross Péter beírta nevét a magyar történelembe professzionális belügyminiszterként és Antall József utódaként.

Politizálását nemcsak az adott pillanatban való mérlegelés, hanem történelmi távlat jellemzi - állapította meg.

Semjén Zsolt szerint Boross Péter politikai karakterét az adja, hogy egyaránt árulónak tartja a vörös és a barna diktatúrát. Felidézve a korábbi kormányfő érvelését a kettős állampolgárság mellett jelezte: a kérelmek száma megközelíti az 500 ezret és az eskütételek száma év végére eléri a félmilliót.

Pintér Sándor belügyminiszter az ünnepelt politikai pályáját és belügyminiszteri tevékenységét idézte fel. Kiemelte: stratégiáját érvekkel támasztotta alá, tárgyi tudása megalapozott volt. A belügyi tárcánál rendet teremtett és rend lett a közbiztonság területén is - mondta.

Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, az egykori Boross-kabinet tagjai nevében kiemelte, hogy megvolt és mindmáig megvan az a képessége, amely a magyarság megmaradását biztosította évszázadokon át: tanúságtétel a nemzetben, a szabadságban és a szeretetben. Felidézte Boross Péter '56-os szerepvállalását, a rendszerváltás éveit és azt mondta: gondolkodását, érzelmi világát a történelem hatotta át. Képes volt felvállalni és keresztülvinni döntéseit, de mindig törekedett a kompromisszumra is - fogalmazott a KDNP-s politikus.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök határozott, egyenes emberként jellemezte Boross Pétert, akinek emellett az empátia és a természetesség is sajátja. Úgy képviselte a közös értékeket, hogy a bigottságnak, álszentségnek még a gondolata sem merül fel - tette hozzá.

Az ünnepségen jelen volt Mádl Dalma, Mádl Ferenc néhai államfő özvegye, Antall József özvegye, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Stumpf István alkotmánybíró, L. Simon László , az Országgyűlés kulturális bizottságának fideszes elnöke.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.