Angliai magyarokat honosított Semjén

Trianon tragédiája és a kommunista diktatúrák üldöztetései vezettek oda, hogy a magyarságnak csaknem fele a határokon túl él – mondta Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes Londonban, ahol 34, Nagy-Britanniában élő magyarnak adta át a honosítási okiratot.
A történelem igazságszolgáltatásának nevezte a külhoni magyarok honosítását Semjén Zsolt, aki részt vett Nagy-Britanniában élő magyarok honosítási ünnepségén. A londoni magyar nagykövetségen március 15-e alkalmából ünnepi külsőségek közepette nyújtották át 34, Nagy-Britanniában élő magyarnak a honosítási okiratot.

A ceremónia után tartott beszédében a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta: a történelem viharai – elsősorban Trianon tragédiája és a kommunista diktatúrák üldöztetései – miatt a magyarságnak csaknem fele a határokon túl él, a Kárpát-medencében vagy szétszórva a világban.

Ahhoz azonban, hogy a magyar nemzet megmaradjon, minden egyes nemzetrészének meg kell maradnia a Kárpát-medencében és a nyugati diaszpórában egyaránt – tette hozzá. Semjén Zsolt szerint ez akkor lehetséges, ha a magyarság közös nyelve és közös kultúrája alkotta történelmi tudatot egy „alkotmányos acélabroncs" is megerősíti, ez pedig a magyar állampolgárság.

A londoni ünnepségen állampolgárrá fogadott magyaroknak a miniszterelnök-helyettes azt mondta: történelmi jogon kapták vissza azt az állampolgárságot, amely magyarként eleve megillette őket. Ez egyben igazságszolgáltatás a honosítottak szülei, nagyszülei számára is, akiknek a Trianon utáni évszázadban gyakran kellett elszenvedniük a „hazátlan" megbélyegzést – hangsúlyozta Semjén Zsolt.

A miniszterelnök-helyettes a magyar állam nevében megköszönte, hogy az állampolgárrá fogadottak külföldön is megőrizték hűségüket a magyarsághoz, a magyar nemzethez.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.