Selmeczi: kiemelten fontos a pályakezdők elhelyezkedése

A Fidesz kiemelt céljának tartja a pályakezdő fiatalok elhelyezkedésének támogatását, ezt szolgálják a munkahelyvédelmi akcióterv január 1-jétől hatályos rendelkezései is - mondta Selmeczi Gabriella.

A Fidesz pártszóvivője felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unióban a munkanélküliségen belül kiemelt probléma a pályakezdők elhelyezkedése, a legrosszabbak a mutatók Spanyolországban, ahol 50 százalékuknak nincs állása.

Magyarországon ennél sokkal jobb a helyzet, mégis fontos feladatként kell kezelni a fiatalok bevezetését a munka világába - tette hozzá a szóvivő, jelezve, bíznak az ezt is célul tűző munkahelyvédelmi akcióterv sikerében.

Kara Ákos, a parlament foglalkoztatási bizottságának fideszes alelnöke kulcsfontosságúnak nevezte, hogy az iskolapadból kikerülő fiatalok el tudjanak helyezkedni, ennek érdekében a munkahelyvédelmi terv a 25 év alatti dolgozók bruttó munkabére esetében - százezer forintos fizetésig - felére csökkenti a munkáltatói járulékot. Ha azonban a 25 év alatti pályakezdő munkavállaló legfeljebb 180 nap munkaviszonnyal rendelkezik, akkor a munkáltatónak - két évig és százezer forintos bruttó bérig - sem a szociális hozzájárulási adót, sem pedig a szakképzési hozzájárulást nem kell megfizetnie - emlékeztetett.

Hangsúlyozta, az idén az akciótervvel és a bérkompenzációval együtt mintegy 450 milliárd forintot biztosítanak a foglalkoztatás támogatására. Az ehhez szükséges fedezet rendelkezésre áll - reagált a szocialisták kritikáját firtató újságírói felvetésre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.