Sej-haj, Kósa huszár

Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere a romantikus hortobágyi rónán délceg huszártisztként poroszkál egy szép pejlovon, válláról piros színű dolmány lóg panyókára vetve, jobbjában kék színű huszárcsákó.

Körötte szürkemarhák legelnek, arrébb boldog parasztok táncolnak népviseletben, a bográcsban örömmel rotyog az étel, és még a távolban magasodó gémeskút is kifejezetten elégedetten bólogat. A polgármester arckifejezése derűs és jövőbe tekintő, akárcsak cívis társaié. Kósa huszár előtt a snájdig Pajna Zoltán alpolgármester feszít az ugyancsak huszárnak öltözött Kováts Ákos városi főépítész, valamint a helyi áramszolgáltató igazgatója társaságában, a kép középpontjában pedig kedves családja körében Boros József helyi nagyvállalkozó üldögél aranyozott rojtokkal díszített hófehér zubbonyában.

Szép az élet ezen az óriási olajfestményen, amely Debrecen legújabb szállodáját, a négycsillagos Hotel Óbestert ékesíti. A Boros Gyula veszprémi festő által készített alkotást a hotel tulajdonosa, az említett Boros József rendelte meg: meglepetésnek szánta a január 25-i ünnepélyes megnyitóra. Azt hitte, örömet szerez majd a város előkelőségeinek azzal a gesztussal, hogy olajfestményen örökíti meg mindazokat, akik sokat tettek a huszárhagyományokért, az annak idején Debrecenben szolgált Simonyi óbester emlékének ápolásáért, s magáért Debrecen városáért.

Azt nem tudni, hogy mit szólt az alkotáshoz maga Kósa Lajos, a polgármester ugyanis nem jelent meg a szálloda átadásán – annak ellenére, hogy a múlt héten postázott meghívó szerint ő adta volna át a hotelt. De talán jobb is, ha óvakodik az efféle megnyitóktól: kellemetlen perceket szerzett neki egy másik, szintén őt ábrázoló szobor is, amelyet tavaly állítottak ki a helyi MODEM galériában.

A szobrot annak idején sikerült pár órára eldugni a látogatók elől, a huszáros olajfestmény azonban ott lóg teljes pompájában – egyelőre nem nyúl hozzá senki. Csak azt nem értem, hogy José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke miért hiányzik róla. A szálloda felépítését ugyanis több mint 200 millióval támogatta az Európai Unió – talán Barroso „huszár” is megérdemelte volna, hogy helyet kapjon Kósa Lajos mellett.

Kósa Lajos huszárként a falon
Kósa Lajos - freskó
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.