Segíteni akart - elrabolta az MDF megyei elnökét?

A rendőrség bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást Balla György elrablása ügyében - közölte szerdán Bartha László, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szóvivője.

A különleges ügyek osztálya szerint nem volt jele annak, hogy P. Lajos Balla Györgyöt személyi szabadságától megfosztotta volna. A politikus és családja egybehangzóan állították, hogy P. fegyverrel az oldalán jelent meg náluk, és azt állította parancsa van arra, hogy Ballát elvigye - írja az Index hírportál.

A somogyi emberrablás történetével Almássy Kornél állt először a nyilvánosság elé, amikor a pártelnökségért folyó küzdelem részleteiről nyilatkozott - emlékeztet az Index. Dávid Ibolya kihívója többek között a Balla-üggyel indokolta, hogy visszalépett az elnökjelöltségtől. Később Balla György elmondta, hogy egy NBH-snak tűnő, pisztollyal felfegyverzett férfi jelent meg náluk, és azt közölte vele és családjával, hogy parancsa van arra, hogy Ballát magával vigye.

A férfi azt mondta, hogy Balla és társai veszélyben vannak, ezét neki kell gondoskodnia megvédéséről. Ballának később fel kellett hívnia pártbeli szövetségeit is, hogy elmondja nekik, ők is veszélyben vannak.

Az almássysták később azt gyanították, hogy az emberrablást azért vetették be ellenük, hogy a társaság megijedjen, és kiszálljon az MDF tisztújításából. A pártból időközben kizárt Somogy megyei elnök ügyét a Nemzeti Nyomozó Iroda emberei vizsgálták.Az NNYI öt hónap után megállapította, hogy a Ballát P. Lajos vitte magával az MDF-es tisztújítás előtti estén.

A férfi különféle társaságokban gyakran emlegette, hogy ő az NBH tagja. A nyomozást lezáró határozat szerint viszont az, hogy Balla György is ebben a téves feltevésben volt, „a cselekmény megállapíthatósága szempontjából nem bír jelentőséggel". A rendőrség szerint nem bizonyítható, hogy meg akarta volna téveszteni az MDF-est.

A férfi elismerte, hogy nyaralójába vitte Ballát, de azt mondta a rendőröknek, hogy csupán egy baráti család gyermekét kívánta védelmezni, állítólag autójában hallotta a hírekben: Almássy körének tagjait atrocitás fenyegeti, ezért döntött  a közbelépés mellett.

A rendőrök szerint Balla nem tudta egyértelműsíteni, miért érezte fenyegetve magát P. megjelenésekor. A nyomozást lezáró határozat szerint Balla bármikor eljöhetett volna a nyaralóból.

A rendőrség döntése ellen Balla és ügyvédje panasszal él, mert szerintük a feljelentés ejtésekor nem vették figyelembe, hogy rádiós híradás viszont nem volt arról, hogy Almássyhoz közeli személyeket atrocitás érhet.

Balla György az MTI-nek küldött közleményében úgy fogalmazott: kifogással él az elutasítás ellen, mert a határozat  szerinte számos súlyos tévedést tartalmaz.

Mint írta: "nem tudok nem  arra gondolni, hogy felső, kormányzati nyomásra történt a nyomozás  elutasítása".

Az MDF korábbi Somogy megyei elnökének elrablásáról még 2008  szeptember 25-én beszélt Almássy Kornél, aki azt mondta: Balla  Györgyöt, az MDF Somogy megyei elnökét az országos választmány  szeptember 13-i ülése előtti péntek este valaki elvitte otthonról,  és egészen szombat reggelig nem tudták, mi történt vele. Később  kiderült, hogy Balla György családi vállalkozásába zárás előtt  belépett egy fegyveres, kommandós egyenruhát viselő, NBH-s  jelvénnyel rendelkező férfi, és felszólította, hogy kövesse. Nem  vihetett magával semmilyen kommunikációs eszközt, egy idegen lakásra  mentek, ahonnan a fegyveres férfi csak reggel 6 órakor vitte haza,  és az aznapi választmányi ülésre vezető úton is követték.

A megyei elnök az Almássy Kornél által elmondottakat aznap este  az MTI-nek megerősítette és arra a kérdésre, hogy közölte-e a vele  történteket a szombati választmányi ülésen, illetve miért nem tett  feljelentést személyi szabadságának megsértése miatt, azt mondta:  Lasztovicza Gábornak, az Ifjúsági Demokrata Fórum (IDF) elnökének  beszélt róla (Balla György, az IDF alelnöke), másnak azonban nem,  mert egyrészt félt, másrészt előbb a családjával akart beszélni.

Balla György végül feljelentést tett kényszerítés és személyes  szabadság megsértése bűncselekmények miatt a Fővárosi Nyomozó  Ügyészségen. Szeptember 29-én az NNI is meghallgatta Balla Györgyöt,  aki több mint hét órán át, percről percre számolt be a vele  történtekről, részletes személyleírást adott az őt magával vivő  férfiról, akit egyébként négy-öt éve ismer. Az MTI kérdésére -  személyiségi jogokra és a nyomozás érdekeire hivatkozva - az  illetőről nem adott felvilágosítást.

Balla Györgyöt az MDF - az etikai bizottság döntése értelmében -  2009. február 9-én zárta ki a pártból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.