Segély helyett munka?

Segély helyett munkabért kaphatnak a "munkaképes segélyezettek" Papon; bárkahíd épül a Tiszán; kilépett medréből a Zala folyó - vidéki lapszemle.

Segély helyett munkabér

Egy évig 28,5 ezer forintos segély helyett 60-65 ezer forintos munkabért vihetnek haza Papon a munkaképes segélyezettek. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település ötven segélyezettje februártól értékteremtő munkát végez: a karbantartási, köztisztasági, állagmegóvási feladatokon túl a termelésbe is bekapcsolódnak. Maximovics György polgármester a Kelet-Magyarországnak elmondta: kisebb kertészet létrehozását is tervezik. Az Út a munkához programba való bekapcsolódás megtakarítást is eredményez: míg a segélyhez 5700, addig a bérhez 4500 forintot kell hozzátennie az önkormányzatnak.

Uszályokból bárkahíd

Az autópályával együtt folyamatosan épül a Tisza-híd is az M43-as nyomvonalán, írja a Délmagyarország. Bár az időjárás korábban hátráltatta a munkálatokat (a fagyok, és az olvadás miatt nem tudtak földmunkákat végezni a kivitelezők) a közművezetékek kiváltása folyamatos volt - mondja Fazakas Orsolya, a sztrádaberuházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője. A hídépítés is halad: a víz alatti betonozás, a pillér vasszerelése, a cölöpözés. A közelmúltban megkezdték az úgynevezett bárkahíd hídfőinek építését is – ez az ideiglenes szerkezet biztosítja majd az építkezés miatti forgalom lebonyolítását a Tisza két partja között, amíg el nem készül a végleges híd.

Áradás Zalában

Az elmúlt napok enyhe időjárása miatt olvadás kezdődött, ráadásul jelentős mennyiségű csapadék hullott, ezért a hétvégén kisebb árhullám vonult le Zala megye folyóin – írja hétfői számában a Zalai Hírlap. A tudósítás szerint a Zala folyó több helyen kilépett medréből, és árad a Mura valamint a Kerka is. Mindezek ellenére a víz egyetlen települést sem veszélyeztet, egyelőre riasztást sem kellett elrendelni.

Kercaszomor: a Legbátrabb Falu

A Vas megyei Kercaszomor a Legbátrabb Falu, mely a Communitas Fortissima kitüntető címet - hétévi próbálkozás után - megkapta, miután az Országgyűlés azt tavaly október 27.-én törvénybe iktatta. A Vas Népe hétfői tudósítása szerint az elismerést ünnepélyes keretek közt adta át Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke vasárnap Kapornaky Sándor polgármesternek. Az alkalomból felelevenítették a 89 éve történteket: 1919. augusztus 12.én a  Szerb-Horvát-Szlovén Királyság csapatai megszállták a mai Kercaszomor nyugati részét, az akkori önálló Szomorócot. Egy évvel később, augusztus elsején a helyi lakosság, a nemzetőrök vezetésével elűzte a betolakodókat. A diadal rövid életűnek bizonyult ugyan, mert a megszállók erősítést kaptak, de 1922  február 9.-én a Határmegállapító Bizottság a bátor helytállás hatására úgy döntött: Szomoróc visszatérhet az anyaországhoz. Ezt a napot 1923 óta minden évben megünneplik Kercaszomoron, ahol az idén a falu szülöttét, Soós Kálmán újságírót tüntették ki díszpolgári címmel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.