Bajnai Gordon jövőre segíteni fog Orbánnak csomagolni

Se narancs, se szegfű - a bizonytalan szavazókra hajt, és mindkét politikai oldalra kacsintgat Bajnai Gordon. Kampányzáróján arról beszélt, készen áll a kormányváltásra, szerinte kétharmadot is kaphatnak, egy év múlva pedig már Orbánnak segítene pakolni.

Magyarország fél, mert a hatalom fenyegeti, retteg a jövőtől és dühös, mert megint átverték – ezt tartja kéthónapos országjáró turnéja fő tapasztalatának az Együtt 2014 vezetője. Bajnai Gordon a Millenáris Teátrumban tartott kampányzáróján a párt nélküli, bizonytalan szavazók megnyerését nevezte meg az az ellenzék választási győzelmének feltételeként, amihez pedig garanciát kell adni rá, hogy 2014-től korszakváltás következik. "Kormányváltás csak akkor lehetséges, ha ezeknek a választóknak olyan hiteles pártot tudunk felmutatni, amelynek jelöltjeire jó szívvel tudnak szavazni. (...) Ezt a reményt mi tudjuk megadni" - mármint a mostantól "Együtt - A korszakváltás pártja" néven futó Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért tandem, a Millával kiegészülve.

A párt nélküli szavazókat bizonytalannak szokás nevezni, de abban biztosak Bajnai szerint, hogy elutasítják, ami 2010 óta történt, nem kérnek abból sem, ami előtte ide vezetett. "Nem ízlik nekik a narancs, de ettől nem szerették meg a szegfűt sem. Végre olyan világot akarnak, ahol nincs sem őszödi beszéd, sem felcsúti vezér".  A sokszor átvert, sokszor csalódott választók nem mennek el szavazni, ha nem kapnak garanciákat a korszakváltásra, márpedig "mi vagyunk a korszakváltás garanciája". De ha arra fognak össze, hogy a 2010 előtti világot visszaállítsák, akkor a Fidesznek háromnegyedes többsége lesz 2014-ben. Ellenben, ha Magyarország rendbetételére szövetkeznek, "akkor akár kétharmadunk is lehet".

Bajnai az ellenzéki együttműködéssel kapcsolatban az MSZP belátására apellált: látott már olyat - miniszterelnöksége idején -, "amikor egy párt túllépett saját árnyékán, és képes volt saját érdekeit hátrasorolni az ország érdekében". Bejelentette továbbá, hogy az MSZP-vel a jövő héten újra kezdik a tárgyalásokat; ha a válságkezelő kormány egy évében ez a párt képes volt a személyes ambíciók helyett az ország érdekeit előtérbe helyezni, akkor most miért ne lenne képes rá, amikor még nagyobb a baj, még nagyobb a válság?" A Bajnai-kormány időszakában emlékezete szerint nem volt üzengetés, minősítgetés, csatározás közöttük, ugyanezt szeretné most is: kompromisszumra készen, de nem engedve a rossz kompromisszumoknak.

Korszakváltó barátai

Bajnai Gordon ezek után "korszakváltó barátaihoz" fordult, biztosítva őket, hogy készen állnak a feladatra,"akár holnap neki tudnánk kezdeni a munkának". Az "Orbán-Simicska rezsim leváltása" után igazságot szolgáltatna a trafikmutyik, földrablások áldozatainak, esélyteremtő oktatást, erős, széles középosztályt, olyan országot ígért, ahol ahol könnyebb felemelkedni, de nehezebb leszakadni - ahol "senki nem lehet olyan gazdag, hogy a törvények felett álljon, sem olyan szegény, hogy embherez méltatlan körülmények között éljen".

Bajnai végezetül az "egyenként elbuknánk, de együtt győzni fogunk" lózung bevetése után ismét biztosította hallgatóságát, hogy ő készen áll, majd kampányklipekkel tűzdelt kérdezz-felelek következett, többek között a magyarok kivándorlásáról, devizásokról, leszakadó térségekről, oktatásról, korrupcióról, Hajdú-Bét ügyről.

Mindjárt kisebb

- Ötszázezer polgártársunk úgy oldotta meg, hogy normális országban éljen, hogy vett egy fapados jegyet és keresett magának egy normális országot. Ez sorskérdés, ha nem tudjuk megállítani, két ötvenhatnyi népességveszteség csődbe viheti az országot. Egyúttal meg is dicsérte Bajnai a Fideszt, amiért a népességfogyást politikai napirendre tűzte. A családpolitikát illetően a gyermekvállaló nők munkahelyi védelmének helyreállítását emelte ki, "amit a Fidesz ámokfutásában eltörölt", az igazságos adórendszert pedig részint az adójóváírástól várná, a minimálbéreseknek így rögtön 8-10 ezerrel több lenne a nettója, de az átlagfizetésűek szintjéig is emelkednének a fizetések, a leggazdagabb 8-10 százaléktól pedig "kicsit többet" venne el. A devizahitelesekkel kapcsolatban az árfoyam-gát felállítását jó intézkedésnek monda, meg is tartaná 2017-ig, de ez ketyegő bomba, ha nem tér vissza a bizalom a gazdaságba, felrobbanhat. Ezért a forintot erősítené a svájci frankkal szemben, "így mindjárt kisebb lesz a törlesztő részlet, és kisebb összeg halmozódik fel az árfolyam-gáton is".

Telepesek, haza

Magyarország kettészakadása volt a másik témakör, amiről kérdezték, itt Bajnai a fejlesztési pénzek átcsoportosítását jelölte meg fő eszközként. A leghátrányosabb térségekbe 300 milliárd forint EU fejlesztési forrást irányítana, és egyebek mellett a leszakadó térségekben munkahelyeket teremtő vállalkozások támogatására, infrastruktúra építésére, valamint "telepes programra" fordítaná, amivel az otthonról menekülő fiatalokat, értelmiségieket térítené haza.

Az Orbán-kormány "talán leginkább nemzetellenes lépésének" minősítette Bajnai, amit az oktatással műveltek. Ezért is menekülnek ennyien az országból: a röghöz kötés, a tandíij elől. Bajnai egyik első kormányzati intézkedésként megszüntetné a hallgatók röghöz kötöttségét, továbbá kiszámítható, minőségi felsőoktatást teremtene, ahol nem arról szól az elitképzés, hogy az elit gyermekeit képezzük ki - mint Orbánéknál -, "hanem arról, hogy bárkiből lehet elit". Emellett stabil közoktatást, a diákoknak esélyegyenlőséget, a tanároknak "napszámos lét" helyett erkölcsi, anyagi megbecsülést ígért.

Az utolsó kérdésre - mit fog csinálni egy év múlva - az E14 vezetője azt válaszolta, segíteni fog Orbán Viktornak dobozolni, bepakolni.

Bajnai Gordon és az Együtt 2014 kampányzárója a Millenárison
Bajnai Gordon és az Együtt 2014 kampányzárója a Millenárison. 2013.06.15. Fotó: Móricz Simon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.